Kotimainen biotalous
Kestävässä biotaloudessa metsätalouden ja teollisuuden jalostukseen kelpaamattomat sivuvirrat ja hakkuutähteet hyödynnetään energiana. Hyvä metsänhoito varmistaa energiatuotannossa tarvittavan biomassan saannin.
- Osa oksistosta ja latvusmassoista, jotka vielä 20 vuotta sitten jäivät metsään hajoamaan, on valjastettu palvelemaan suomalaista biotaloutta.
- Myös nuorten metsien hoidon tai ensiharvennusten yhteydessä korjattavista pieniläpimittaisista puista on tullut tärkeä lähde kaupunkien ja kotien lämmitykseen ympäri maata.
- Energiayhtiöt ovat korvanneet fossiilisia polttoaineita ja turvetta siirtymällä hyödyntämään metsätalouden ja -teollisuuden sivuvirtoja, jotka muuten jäisivät käyttämättä. Nopeasti hajoavat jakeet on ollut järkevää hyödyntää energiaksi, millä on ollut positiivinen vaikutus myös metsänhoidollisten toimenpiteiden tekoon.
- Puupolttoaineiden lämpöarvot kärsivät sateisista syksyistä ja talvista, jolloin lämmön toimitusvarmuus edellyttää hyvin säilyviä polttoaineita. Turve on yksi tällainen toimitusvarmuuspolttoaine.
- Noin 90 prosenttia turpeen käytöstä on EU:n päästökaupassa ja jo nykyinen päästöoikeuden aiheuttama kustannustaso ohjaa turpeen käytön marginaaliin 2020-luvulla.
- Energiayhtiöt etsivät aktiivisesti vaihtoehtoja turpeen korvaamiselle. Näihin kuuluu niin poltolle vaihtoehtoisia tuotantoteknologioita kuin varastointia ja kysynnänjoustoa.
- Yhtiöt kehittävät puupoltto
–aineiden varastoitavuutta ja toimitusvarmuutta irtauduttaessa turpeesta ja fossiilisista polttoaineista. - Puupolttoaineisiin kohdistuvaa kasvavaa kysyntäpainetta pitää vähentää edistämällä poltolle vaihtoehtoisten kaukolämmön tuotantotapojen kehittymistä.
- Metsätalouden ja teollisuuden sivuvirtoihin perustuvien puupolttoaineiden energiakäytön jatkuvuus pitää turvata.
- Resursseja nuoren metsän hoitoon täytyy lisätä, jotta edistetään puuston järeytymistä ja metsien kasvua sekä puupolttoaineen saatavuutta.
- Metsätalouden toiminta
–suosituksia täytyy kehittää, jotta luonnon monimuotoisuus huomioidaan vielä nykyistä paremmin. Energia-ala tehostaa toimintasuositusten käyttöönottoa päivittämällä hankinta–suositustaan. - Energiaturve poistuu päästökaupan myötä 2020-luvulla. Ylimenokauden aikana turvetta tarvitaan lämmön toimitus- ja huoltovarmuuden takeena ja puu
–polttoaineiden kysyntäpaineen hillitsemisessä.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Edunvalvonta, energiantuotanto, ilmastopolitiikka, sähköntuotanto, tuotantomuodot
Bioenergia, jätteen energiakäyttö
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Vapaaehtois- ja yhteistyö, lahjoitukset ja koulutukset