Mitä olet etsimässä?

Tukkumarkkinat

Sähkön fyysisillä tukkumarkkinoilla käydään kauppaa huomisen päivän tai lähituntien sähköstä. Sähkömarkkinoilla hinta muodostuu yhteisesti jo nyt suureen osaan Eurooppaa. Pohjois-Norjasta Espanjaan ja Italiaan asti kaikki huomisen päivän osto- ja myyntitarjoukset osallistuvat samaan huutokauppaan. Sähkömarkkinat eivät rajoitu Suomen tai edes Pohjoismaiden rajojen sisälle.

Sähköä pitää joka hetki syöttää verkkoon juuri yhtä paljon kuin sitä sieltä otetaankin. Sähköverkon siirtokyky ei ole rajaton. Varsinkin maiden välillä, mutta monesti sisälläkin sähköä voi siirtyä vähemmän kuin asiakkaiden sähkötarpeiden täyttäminen mahdollisimman edullisesti edellyttäisi. Sähkön hinta eriytyy siirtorajoitusten eli pullonkaulojen takia eri hinta-alueille, joten esimerkiksi Helsingissä sähkö voi olla erihintaista kuin Tukholmassa.

Vahvan kantaverkkonsa ansiosta Suomi on sähkön tukkumarkkinoilla yksi hinta-alue.

Suomen kantaverkko on varsin vahva ja sen takia Suomi on sähköenergian tukkumarkkinoilla yksi hinta-alue eli tukkuhinta on sama Helsingissä ja Utsjoella. Siirron pullonkaulojen takia esimerkiksi Ruotsi on jaettu neljään hinta-alueeseen ja Tanska kahteen.

Johdannaismarkkinoilla voi suojata tulevaa sähkön myyntiä tai ostoa. Sähkön tuottajat, sähkön vähittäismyyjät, suuret asiakkaat ja muut voivat osallistua sähkön johdannais- eli finanssimarkkinoille. Tulevien kuukausien tai vuosien ostoja tai myyntejä ja niiden hintatasoa voi varmistaa tekemällä sopimuksia tulevan ajan sähköntoimitusten hinnoista.  Johdannaismarkkinat mahdollistavat esimerkiksi sen, että sähkönmyyjä voi tehdä asiakkaansa kanssa määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen, vaikkei myyjällä olisi omaa tuotantoa.

Lue lisää

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Janne Kauppi

Asiantuntija

Energiamarkkinat

Janne Kauppi

Asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 478 7415

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Säännöstely

Pintamojärven säännöstely

Siirry takaisin sivun alkuun