Mitä olet etsimässä?

Lausunto tehoreservin määrästä kaudelle 2024-2025

ET pitää perusteltuna Energiaviraston päätöstä olla hankkimatta tehoreserviä tulevalle tehoreservikaudelle. Nykymuodossaan tehoreservi ei toimi alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti.

ET kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto ja toteamme kantanamme seuraavaa.

ET pitää perusteltuna Energiaviraston päätöstä olla hankkimatta tehoreserviä tulevalle
tehoreservikaudelle. Nykymuodossaan tehoreservi ei toimi alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti. Tehoreserviin hankitut tuotantolaitokset suljetaan pitkälti markkinoiden ulkopuolelle, sillä tuotantolaitokset ovat käytettävissä ainoastaan, kun tasehallintaresursseista on niukkuutta.Lähtökohtaisesti olemassa olevan tuotannon tulisi olla markkinoiden käytettävissä ja sitä kautta parantaa sähkön toimitusvarmuutta.

Vaihtelevan ja sääriippuvaisen uusiutuvan sähköntuotannon merkityksen ja osuuden kasvaessa myös sähköjärjestelmä voi altistua uudenlaisille tilanteille, kuten pidemmille muutamien viikkojen pituisille tuulettomille ajanjaksoille. Myös Energiaviraston teettämän kansallisen sähkötehon riittävyysselvityksen mukaan tehovajeen odotusarvo tulee (LOLE) kasvamanaan vähitellen 2030-luvulla. Sähköjärjestelmän ja toimintaympäristön muuttuessa on tärkeää kehittää toimivia ratkaisuja, jotka tukevat kustannustehokkaasti sähkötehon riittävyyttä tulevaisuudessa, mutta eivät aiheuta merkittäviä markkinahäiriöitä. Aiheesta on käytävä perusteelliset keskustelut ja tehtävä huolelliset vaikutustenarvioinnit, jotta mahdollinen mekanismi, on se mikä tahansa, ja jos sellainen tarvitaan, tukisi sähköjärjestelmän tarpeita kustannustehokkaalla tavalla.

Lisätiedot:
Janne Kauppi (janne.kauppi@energia.fi, 050 478 7415)
Asiantuntija | Energiamarkkinat
Energiateollisuus

Lataa Lausunto tehoreservin maarasta kaudelle 2024-2025 (PDF)

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Janne Kauppi

Asiantuntija

Energiamarkkinat

Janne Kauppi

Asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 478 7415

Siirry takaisin sivun alkuun