Mitä olet etsimässä?

Kulutusjousto

Sähköä kannattaa käyttää joustavasti

Sähkön tuotantorakenne on historiallisen muutoksen edessä. Osana ilmastonmuutoksen torjuntaa uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotannon osuus kokonaistuotannosta kasvaa. Erityisesti aurinko- ja tuulivoimalle luonteenomaista on tuotantomäärien ajallinen vaihtelevuus. Tuotantoa ei voida ajoittaa tarpeen mukaan korkean kulutuksen hetkiin, vaan sähköä on saatavilla silloin, kun tuulee tai aurinko paistaa.

Sähkömarkkinoilla on aikaisemmin totuttu siihen, että sähköntuotanto on mukautunut ajallisesti voimakkaasti vaihtelevan sähkönkulutuksen muutoksiin. Nykyinen kehitys on kuitenkin johtamassa siihen, että säätyvän tuotantokapasiteetin osuuden vähentyessä sähköjärjestelmän joustavuuskin vähenee ilman uusia joustoratkaisuja, kuten kulutusjoustoa tai varastointia. Sähkön saatavuuden vaihtelu näkyy suoraan sähkön hinnassa, eli se lisää ja kasvattaa hintaheilahteluita. Ajoittain sähköä tulee saataville paljon ja halvalla, toisina hetkinä niukasti ja kalliimmin. Jatkossa sähkön kulutuksen kannattaakin mukautua sähköntuotannon vaihteluihin.

Tätä kutsutaan sähkön kulutusjoustoksi. Suomessa sähkölämmittäjät ovat tottuneet ohjaamaan sähkönkulutustaan edulliselle ajalle – käytännössä automatiikan avulla vaikkapa lämminvesivaraaja on päällä yöaikaan. Älymittaus ja uudet tuotteet muuttavat tämän perinteisen kulutusjouston hienojakoisemmaksi, tunti- tai jopa varttitasolle.

Älymittaus ja uudet tuotteet muuttavat perinteisen kulutusjouston hienojakoisemmaksi, tunti- tai jopa varttitasolle.

Älykkäät etäluettavat sähkömittarit ja erilaiset palvelut mahdollistavat sähkönkäytön seuraamisen ja hinnoittelun tunnin tai tulevaisuudessa vaikkapa vartin tarkkuudella, ja pienasiakkaat voivat saada täyden hyödyn sähkönkäytön oikeasta ajoittamisesta. Automatisointi on tärkeää, vaikkakin alussa myös asiakkaan oma aktiivinen toiminta on tarpeen.

Sähkölämmitteinen talo tai vesivaraajat ovat luontaisia lämpövarastoja. Sähkön käyttöä on automaation avulla helppo ajoittaa halvan energian aikoihin ja vastaavasti sähköntuotannon vähetessä ja hinnan noustessa lämmitys ja ilmanvaihto voivat säätyä pienemmälle. Jos lämmityksen tukena on takka, saadaan lämmityksen säädöillä vielä suurempi hyöty.

Sähkölämmityksen lisäksi kulutusjouston oivana parina toimii sähköauto akkuineen. Sähkön varastointi ja lataamisen ajoittaminen lisäävät sähköauton hyviä puolia – päästöttömyyttä ja edullisuutta. Fiksu järjestelmä pitää huolen, että auton akut ovat täynnä, kun pitää mennä, ja akut ladattu silloin, kun sähkö oli edullista. Kulutusjouston avulla sähkönkäyttäjät voivat vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa ja edistää energiantuotannon ympäristötavoitteita.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 381 6131

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Muu

Kokkosnivan peruskorjaus

Siirry takaisin sivun alkuun