Mitä olet etsimässä?

Sähkön hinta

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta kokonaisuudesta; sähköenergian hinnasta, verkkopalvelun hinnasta sekä sähkö- ja arvonlisäveroista.

Sähköenergian myyntihinta sisältää sähkön tukkumarkkinoilla muodostuvan hankintahinnan lisäksi myyntikustannukset. Sähkönmyyjä voi hankkia myymänsä sähkön muun muassa omilta voimalaitoksilta, pitkäaikaisten sopimusten pohjalta tai pohjoismaisesta sähköpörssistä. Sähkön myyntikustannuksilla tarkoitetaan normaaleja myynnin ja markkinoinnin kustannuksia, kuten laskutuksesta ja muusta asiakaspalvelusta sekä hallinnosta aiheutuvia kustannuksia.

Asiakkaan maksaman verkkopalvelun kokonaishinta syntyy sähkön siirtohinnasta ja erilaisista veroista. Asiakas maksaa sähköveron verkkopalvelusta maksamansa laskun yhteydessä.

Verkkopalvelumaksulla katetaan sähköyhtiön sähköverkkotoimintaan liittyvät palvelut. Kustannuksia aiheuttavat verkkoon sitoutunut pääoma, sähköverkon ylläpito eli verkon kunnostaminen, kehittäminen ja uudistaminen sekä kokonaan uuden verkon rakentaminen. Palvelun hintaan sisältyy sähköverkon käytönvalvonta ja vikapalvelu 24 tuntia vuorokaudessa, vikojen korjaus kaikissa tilanteissa sekä asiakkaiden puhelin- ja internetpalvelut ja sähkön kulutuksen mittaus. Palveluun kuuluvat myös johtokatujen vuokraus ja ylläpito raivauksineen. Lisäksi hinta sisältää valtakunnallisen kantaverkon rakentamisen ja ylläpidon kustannuksia.

Tyypillisen kotitalouskäyttäjän sähkön loppuhinnasta siirtokulut veroineen ovat hieman yli puolet sähkön kokonaishinnasta. Tähän osuuteen ei voi vaikuttaa sähköenergiaa kilpailuttamalla, vaan kilpailuttaminen vaikuttaa sähkön hankintaan ja sen arvonlisäveroon.

Katso video sähkön hinnan muodostumisesta:

Asiantuntijamme tällä aihealueella:

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 381 6131

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu

Saimaan järvitaimen Joroisvirran reitille -hanke

Siirry takaisin sivun alkuun