Sopimusehdot
Kaikilla sähköasiakkailla tulee olla sopimukset sekä sähköenergiasta että sähkönsiirrosta eli verkkopalvelusta. Sähkönmyyntisopimuksen voi tehdä haluamansa sähkönmyyjän kanssa, sillä sähköenergian voi kilpailuttaa vapaasti.
Sen sijaan verkkopalvelusopimus tehdään aina paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa. Niin sanotun toimitusvelvollisen myyjän kanssa voi tehdä sähkön toimitussopimuksen, joka pitää sisällään sekä sähköenergian että verkkopalvelun.
Käytännössä sopimusten tekemiseen riittää, että ottaa yhteyttä vain valitsemaansa sähkönmyyjään. Sähkönmyyjä hoitaa asiakkaansa puolesta asiakkaan valtuuttamana verkkopalvelusopimuksen verkkoyhtiön kanssa. Verkkoyhtiö lähettää asiakkaalleen sopimusvahvistuksen verkkopalvelusta.
Edellä mainittujen sopimusten lisäksi jokaisessa rakennuksessa tulee olla voimassa oleva liittymissopimus, joka tehdään verkkoyhtiön kanssa. Liittymissopimuksen teko tulee ajankohtaiseksi liitettäessä uutta kulutusta tai tuotantoa sähköverkkoon, esimerkiksi rakennettaessa uutta taloa. Kun omakotitalo vaihtaa omistajaa, liittymissopimus siirretään yleensä kiinteistön kauppakirjassa. Jos näin ei ole tapahtunut, sopimuksen siirtämisestä on tehtävä erillinen luovutuskirja ostajan ja myyjän välillä. Liittymän siirtymisestä on myös aina ilmoitettava paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Sen sijaan rivi-, pari- tai kerrostaloon muuttavan ei tarvitse tehdä erillistä liittymissopimusta tai ilmoitusta liittymän siirtymisestä, sillä niissä liittyjänä on yleensä asunto-osakeyhtiö.
Sähkönmyyntisopimuksen voi tehdä ottamalla yhteyttä esim. puhelimitse tai sähköisesti haluamaansa sähkönmyyjään. Asiakkaan ei tarvitse itse irtisanoa vanhaa sopimusta, vaan sähkönmyyjä voi asiakkaan pyynnöstä ja valtuuttamana irtisanoa sen. Asiakkaan ei myöskään tarvitse olla yhteydessä sähkönsiirrosta vastaavaan verkkoyhtiöön, sillä sähkönmyyjä hoitaa myös tämän asian asiakkaan valtuuttamana.
Sopimusten hoito muuton yhteydessä
Myös muuttaessa riittää, että ottaa yhteyttä siihen sähkönmyyjään, jonka kanssa haluaa tehdä sähkönmyyntisopimuksen uudelle käyttöpaikalle. Sähkönkäyttäjä voi muuttaessakin vapaasi valita sähkönmyyjänsä, jollei nykyisen sähkönmyyjän kanssa ole erikseen sovittu, että sähkösopimus seuraa uudelle käyttöpaikalle.
Uuden kohteen sähkönmyyjä hoitaa kaikki tarvittavat sopimusasiat asiakkaan näin valtuuttaessa. Uuden kohteen sähkönmyyjä irtisanoo myös vanhat myynti- ja verkkopalvelusopimukset, jos näin sovitaan.
Sopimusehdot
- Liittymisehdot – LE 2019 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Sähköntoimitusehdot STE 2024 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Sähköntoimitusehdot STE 2019 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Verkkopalveluehdot VPE 2024 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Verkkopalveluehdot – VPE 2019 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Sähkönmyyntiehdot SME 2024 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Sähkönmyyntiehdot – SME 2014 (myös ruotsiksi ja englanniksi)
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Energiayhtiöiden asiakkuus ja palvelut sekä sopimusehdot, sähkön vähittäismarkkinat, asiakkuustoimikunnan sihteeri
Kulutuksen ja tuotannon liittäminen sähköverkkoon, sähköenergian mittaus ja laatu, sähköverkon sopimusehdot
Juridinen neuvonta, tietosuoja ja perintä, digi- ja datalainsäädäntö