Mitä olet etsimässä?

Selvitys määräaikaisten sopimusten lukumäärästä 2023

Energiateollisuus toteutti sähkömyyjille kyselyn erihintaisten määräaikaisten sopimusten lukumääristä. Kysely toteutettiin 14.-21. helmikuuta 2023 ja siihen vastasi 32 sähkönmyyjää, jotka edustavat 79,1 prosenttia koko maan asiakasmäärästä. Tulosta voi pitää hyvin edustavana.


Puolet kaikista nyt voimassa olevista sähkönmyyntisopimuksista on määräaikaisia. Suurin osa määräaikaisista sopimuksista on tehty noin kahdeksi vuodeksi. Lyhyempien sopimusten osuus oli 4,5 prosenttia. Todennäköisesti lyhyitä sopimuksia on viimeisen puolen vuoden aikana tehty aiempaa enemmän. 

Suurin osa, 67 prosenttia, helmikuussa 2023 voimassa olleista määräaikaisista sopimuksista oli hinnaltaan alle 10 senttiä kilowattitunnilta. Kalliiden, hinnoiltaan 20-40 senttiä kilowattitunnilta maksavien sopimusten osuus oli yhteensä 11 prosenttia kaikista määräaikaisista sopimuksista. 

Määräaikaisten sopimusten määrä on vähentynyt muutamilla prosenttiyksiköillä, kun osa asiakkaista on ainakin väliaikaisesti mieluummin ottanut joko riskipitoisen pörssihinnoitellun sähkösopimuksen tai määräaikaisia sopimuksiakin kalliimman, toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Näin nämä asiakkaat ovat välttäneet sitoutumisen pitkään ja kalliiseen sopimukseen. 

Helmikuussa 2023 kalliilta tuntuvan määräaikaisen sopimuksen hinta on ollut yleisimpään vaihtoehtoonsa eli toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin nähden edullisempi. Määräaikaisen sopimuksen valinneet asiakkaat ovat siis kuluneen talven aikana hyötyneet valinnastaan. Pörssihintaiset sopimukset ovat olleet varsinkin tammi-helmikuun aikana määräaikaisia edullisemmat. Toisaalta määräaikaisen sopimuksen valinnut asiakas on välttänyt pörssihintaiseen sisältyvän riskin hinnan noususta. 

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 381 6131

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Yhteistyö

Oppilaitosyhteistyö, Yli-Iin peruskoulu

Siirry takaisin sivun alkuun