Mitä olet etsimässä?

Kysely eri sopimustyyppien osuuksista helmikuussa 2024

Energiateollisuus kysyi sähkömyyjiltä erilaisten sähkönmyyntisopimusten sekä erihintaisten määräaikaisten sopimusten lukumääristä. Kysely toteutettiin 29.1.-12.2.2024 ja siihen vastasi 31 sähkönmyyjää, jotka edustavat 84 prosenttia koko maan asiakasmäärästä. Tulosta voi pitää hyvin edustavana.

Kyselyn mukaan pörssihintaisten sopimusten osuus on kasvanut merkittävästi. Pörssihintainen sopimus on jo 31 prosentilla asiakkaista. Puhtaasti määräaikaisten sopimusten osuus on laskenut vuodessa 50 prosentista 38 prosenttiin, kun taas määräaikaisten kulutusvaikutuksellisten sopimusten osuus on kasvanut vähän yli vuodessa nollasta kuuteen prosenttiin. Perinteisiä toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia on 26 prosentilla asiakkaista.

Suomalaisten eri sähkösopimustyyppien osuudet vuonna 2024
Sopimustyyppien osuuksien kehitys 2019-2023, lähde Energiavirasto
Määräaikainen sopimus sisältää tässä myös kulutusvaikutukselliset määräaikaiset sopimukset. Pörssisähkösopimus sisältää sopimukset, joissa on hinnankiinnitysmahdollisuus.

Määräaikaisia sähkösopimuksia on Suomessa noin 1,6 miljoonaa kappaletta. Näistä suurin osa, noin 55 prosenttia, oli hinnaltaan alle 10 senttiä kilowattitunnilta. Kalliiden, hinnoiltaan yli 20 senttiä kilowattitunnilta maksavien sopimusten osuus oli yhteensä noin seitsemän prosenttia kaikista määräaikaisista sopimuksista.

Määräaikaiset sähkösopimukset Suomessa hintaluokittain.

Vuosi sitten yli 20 senttiä kilowattitunnilta maksavia määräaikaisia sopimuksia oli noin 200 000 kappaletta. Nyt tämän hintaisia määräaikaisia sopimuksia oli jäljellä noin 112 000 kappaletta.

Lisätietoja selvityksestä ja eri sopimustyypeistä löydät oheisesta esityksestä.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

Riina Heinimäki

Johtava asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 381 6131

Lue lisää sähkön vähittäismarkkinoista

Lue lisää sähkön vähittäismarkkinoista

Millaisia sähkönmyyntisopimuksia kuluttajille on tarjolla? Voiko sähköverkkoyhtiönsä valita? Vastaukset näihin ja lisämateriaalia sähkön vähittäismarkkinoista löydät verkkosivuiltamme.

Polkupyörän ohjaustanko, taustalla epätarkka kaupungin katu ja valoja.

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Yhteistyö

Iijoen vaelluskalahanke 2020 – 2022

Siirry takaisin sivun alkuun