Mitä olet etsimässä?

Sähkön hintatilasto

Energiateollisuus ry kokoaa yhteen sähkön tukkuhintatilastoja, jotka se julkaisee vuoden lopussa. Joulukuun 2022 lopussa julkistetussa esityksessä selitetään myös ilmiöitä ja syitä hintojen taustalla.

Suomessa sähkö toiseksi halvinta eurooppalaisten pääkaupunkien vertailussa 

Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut eurooppalaisiin energiamarkkinoihin. Syksyn 2022 aikana sähkönhinnat olivat korkeampia kuin koskaan aikaisemmin. Suomessa vuoden 2022 keskihinta oli 154 euroa megawattitunnilta. Aikaisemmin korkein hinta oli vuonna 2021, 72 €/MWh.

Pahiten kriisi on koetellut Keski- ja Etelä-Eurooppaa, jossa kaasua käytetään lämmityksen ja teollisuuden lisäksi myös sähköntuotannossa. Sähkön hinnat Saksassa, Italiassa ja Kreikassa ovat olleet tuntuvasti Pohjoismaita korkeampia. Pohjoismaiden sisällä sähkö on ollut edullisinta Ruotsin ja Norjan pohjoisilla alueilla, etelän vertailukelpoiset alueet ovat olleet hinnoiltaan samaa tasoa Suomen kanssa. Muiden Pohjoismaiden jakautuminen erillisiin hinta-alueisiin johtuu riittämättömistä maiden sisäisistä siirtoyhteyksistä. Hyvien sisäisten siirtoyhteyksien takia Suomella on ollut maana parhaat valmiudet kohdata yleiseurooppalainen energiakriisi.

Haluatko tietää enemmän sähkömarkkinoista? Lue lisää täältä.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Veli-Petteri Liedes

Asiantuntija

Energiantuotanto

Veli-Petteri Liedes

Asiantuntija

Energiantuotanto

+358 50 469 8778

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Ohitusratkaisu

Åminneforsin kalatie

Siirry takaisin sivun alkuun