Iijoen latvavesillä Kostonjärven säännöstelypadon yhteyteen rakennettiin kalatie osana Iijoen kalatiet -yhteistyöhanketta 2011 – 2013. Kalatietä ylläpitää Metsähallitus. Hankkeessa olivat mukana Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Metsähallitus, PVO-Vesivoima Oy, Taivalkosken kunta ja paikalliset kalastuskunnat, Pudasjärvi, Ii, Kuusamo, Yli-Ii sekä osa-rahoittajana Euroopan aluekehitysrahasto.
Pohjois-Pohjanmaa: Lisää energia-alan vastuullisuustekoja.
Oulujoen vesistön suurimmille säännöstellyille järville on määritetty säännöstelyrajoja tiukempia tavoitteita kesäajan vedenpinnan korkeuksille. Rajat eivät ole ehdottomia, mutta ne ohjaavat säännöstelyn suunnittelua siten, että kesän vedenkorkeudet pyritään saamaan ympäristön ja virkistyskäytön kannalta suotuisille tasoille. Suosituksia on noudatettu vuodesta 1993 ja niiden toteutumista seurataan säännöllisesti.
Koskienergia ja POELY sopivat vuonna 2016 Pintamojärven ekologisen tilan parantamiseen tähtäävistä säännöstelysuosituksista. Suosituksen on laadittu säännöstelylupaehtojen puitteissa. Säännöstelykäytännöillä pyritään luomaan luonnonmukaisemmat vedenpinnanvaihtelut ja vähentämään mm. eroosioherkkyyttä. Vuosittain tehtävän seurannan mukaan järven ekologinen tilanne on parantunut ja suosituksien käyttöä halutaan jatkaa.
Merikosken kalatie otettiin käyttöön kesällä 2003. Se
mahdollistaa kalojen nousun merestä voimalaitoksen
ohi Oulujoen yläjuoksulle. Lohi ja muut vaelluskalat
pääsevät etenemään jokisuulta 40 kilometrin matkan, Montan voimalaitokselle saakka sekä Oulujoen sivuhaaroihin, Muhos- ja Sanginjokeen.
Purot kunnostetiin yhteistyöhankkeena vuosina 2017-2018. Hankkeen päävastuu oli Oulun kaupungilla. Kunnostusten tavoitteena on ollut palauttaa Hupisaarten purot vaelluskaloille soveltuviksi lisääntymis- ja elinympäristöiksi. Ensisijaisena tavoitteena on saada uhanalainen meritaimen lisääntymään jatkossa puroissa. Kunnostukset parantavat myös purojen maisemallista arvoa kaupunkiympäristössä.