IIijoen vaelluskalahankkeessa 2020 – 2022 rakennettiin smolttien alasvaellusväylä ja kiinniottolaite Haapakoskelle, seurattiin ja ylisiirrettiin merilohia ja -taimenia sekä istutettiin pienpoikasia. Hanketta toteuttavat PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus, maa- ja metsätalousministeriö, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Iijoen kalatalousalue, Metsähallitus, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Luonnonvarakeskus. Hanke on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmasta.
Puhuri MONIMUOTO -ohjelman tavoitteena on lisätä ja ylläpitää hankealueiden luonnon monimuotoisuutta. Ohjelman kautta tarjoamme rahallista tukea maanomistajille monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja lisäämiseen. Metsien kulttuuriperinnön varjeleminen ja ennallistaminen sekä alueiden virkistyskäytön parantaminen sisältyvät lisäksi ohjelman piiriin.
Puhuri MONIMUOTO -tukea voivat hakea kaikki Puhurin omistamien ja tuotannossa olevien tuuli- ja aurinkopuistojen hankealueiden maanomistajat, sekä alueella toimivat sidosryhmät ja yhdistykset. Puhurin omistamia tuulipuistoja ovat Keson ja Hankilan tuulipuistot Haapavedellä, Parhan tuulipuisto Pyhäjoella, Kaukasen tuulipuisto Kannuksessa sekä Kopsa II -tuulipuisto Raahessa.
Vattenfall Oy rahoittaa vesistöjen ympäristöoloihin liittyviä hankkeita Siikajoen, Pyhäjoen ja Kalajoen vesistöalueilla n. 84 000 eurolla vuosittain. Tästä ns. ympäristörahasta on sovittu puitesopimuksella 15 kunnan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. Rahoituskohteet sovitaan vuosittain puitesopimuksessa mukana olevien tahojen kanssa. 2000-luvun alusta lähtien v. 2021 mennessä Vattenfall on rahoittanut yhteensä noin sataa hanketta. Tällä hetkellä puitesopimus on voimassa vuoteen 2030 saakka.
Oulujoen vesistön suurimmille säännöstellyille järville on määritetty säännöstelyrajoja tiukempia tavoitteita kesäajan vedenpinnan korkeuksille. Rajat eivät ole ehdottomia, mutta ne ohjaavat säännöstelyn suunnittelua siten, että kesän vedenkorkeudet pyritään saamaan ympäristön ja virkistyskäytön kannalta suotuisille tasoille. Suosituksia on noudatettu vuodesta 1993 ja niiden toteutumista seurataan säännöllisesti.
Koskienergia ja POELY sopivat vuonna 2016 Pintamojärven ekologisen tilan parantamiseen tähtäävistä säännöstelysuosituksista. Suosituksen on laadittu säännöstelylupaehtojen puitteissa. Säännöstelykäytännöillä pyritään luomaan luonnonmukaisemmat vedenpinnanvaihtelut ja vähentämään mm. eroosioherkkyyttä. Vuosittain tehtävän seurannan mukaan järven ekologinen tilanne on parantunut ja suosituksien käyttöä halutaan jatkaa.