Mitä olet etsimässä?

Lentorobotit sähköverkon tarkastuksissa – Sähkötutkimuspoolin julkaisu

Verkkoyhtiöt käyttävät miehitettyjä helikoptereita kasvavassa määrin myös verkoston kunnossapitoon liittyvissä tarkastustehtävissä. Tärkeimpiä näistä ovat keskijänniteverkon ilmakuvauslennot.

Vuonna 2013 voimaan tulleessa sähkömarkkinalaissa sähkönjakelulle asetetaan tiukat toimitusvarmuustavoitteet. Lain perusteella jakeluverkon vioittuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei saa aiheuttaa asemakaava-alueella verkon käyttäjälle yli 6 tuntia kestävää sähkönjakelun keskeytystä. Kaava-alueen ulkopuolella aikaraja on 36 tuntia.
Verkkoyhtiöt käyttävät miehitettyjä helikoptereita kasvavassa määrin myös verkoston kunnossapitoon liittyvissä tarkastustehtävissä. Tärkeimpiä näistä ovat keskijänniteverkon ilmakuvauslennot. Tyypillisesti verkkoyhtiöt tarkastavat ilmasta käsin verkostonsa 3-6 vuoden sykleissä. Lennot pyritään ajoittamaan kesäaikaan, jolloin yleensä vallitsee hyvät kuvaus- ja lento-olosuhteet.Tarkastuslentoja varten helikopterit varustetaan monipuolisella havaintolaitteistolla ja lennoille on tyypillistä erittäin matala lentokorkeus, jopa vain 30 – 60 metriä maan pinnasta.

Lataa Lentorobotit_sahkoverkon_tarkastuksissa (PDF)
Siirry takaisin sivun alkuun