Fortumin, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön yhteishanke kalojen ylisiirtolaite Montassa on osa Oulujoen kalakantojen hoidon kokonaisuutta, jolla saadaan uutta tietoa ja kokemusta vaelluskalojen liikkumisen mahdollistamisesta ja vaelluskalojen osittaisen luontaisen elinkierron elvyttämisestä voimakkaasti rakennetuissa vesistöissä. Kiinniottolaitteelta kaloja siirretään Oulujokeen laskeviin Utos- ja Kutujokiin, joihin Fortum yhteistyökumppaneineen on kunnostanut elinympäristöjä lohelle ja taimenelle. Ylisiirtojen avulla halutaan vahvistaa Oulujokeen leimautunutta lohikalakantaa. Lisäksi kaloista saatavaa mätiä voidaan käyttää lohen ja taimenen kasvatukseen Montan kalanviljelyslaitoksella. Vuonna 2020 ylisiirtoja tehtiin yhteensä 24 kalan verran.
Lohi Iijokeen 2 -hanke 2024-2026 jatkaa vaelluskalojen palauttamisen yhteistyötä. Lohi Iijokeen 2 -hankkeen toimenpiteitä ovat mm. smolttien seurantatutkimus Livojoella ja Iijoen Haapakoskella, smolttien vedenalainen kameraseuranta Haapakoskella, Haapakosken smolttien alasvaellusreitin kehittäminen, nousukalojen ja smolttien ylisiirrot ja pienpoikasten istutukset.
Hanketta toteuttavat PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus, maa- ja metsätalousministeriö, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Iijoen kalatalousalue, Metsähallitus, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Luonnonvarakeskus. Hanketta hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan liitto. Lisäksi Luonnonvarakeskus osallistuu smolttien seurantatutkimuksiin maa- ja metsätalousministeriön erillisellä hankerahoituksella. Aiemmassa, laajassa Iijoen vaelluskalahankkeessa 2020-2022 rakennettiin Suomen ensimmäinen smolttien (lohikalojen vaelluspoikasten) alasvaellusväylä ja kiinniottolaite Haapakoskelle.
Puhuri MONIMUOTO -ohjelman tavoitteena on lisätä ja ylläpitää hankealueiden luonnon monimuotoisuutta. Ohjelman kautta tarjoamme rahallista tukea maanomistajille monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja lisäämiseen. Metsien kulttuuriperinnön varjeleminen ja ennallistaminen sekä alueiden virkistyskäytön parantaminen sisältyvät lisäksi ohjelman piiriin.
Puhuri MONIMUOTO -tukea voivat hakea kaikki Puhurin omistamien ja tuotannossa olevien tuuli- ja aurinkopuistojen hankealueiden maanomistajat, sekä alueella toimivat sidosryhmät ja yhdistykset. Puhurin omistamia tuulipuistoja ovat Keson ja Hankilan tuulipuistot Haapavedellä, Parhan tuulipuisto Pyhäjoella, Kaukasen tuulipuisto Kannuksessa sekä Kopsa II -tuulipuisto Raahessa.
Vattenfall Oy rahoittaa vesistöjen ympäristöoloihin liittyviä hankkeita Siikajoen, Pyhäjoen ja Kalajoen vesistöalueilla n. 84 000 eurolla vuosittain. Tästä ns. ympäristörahasta on sovittu puitesopimuksella 15 kunnan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. Rahoituskohteet sovitaan vuosittain puitesopimuksessa mukana olevien tahojen kanssa. 2000-luvun alusta lähtien v. 2021 mennessä Vattenfall on rahoittanut yhteensä noin sataa hanketta. Tällä hetkellä puitesopimus on voimassa vuoteen 2030 saakka.
Koskienergia ja POELY sopivat vuonna 2016 Pintamojärven ekologisen tilan parantamiseen tähtäävistä säännöstelysuosituksista. Suosituksen on laadittu säännöstelylupaehtojen puitteissa. Säännöstelykäytännöillä pyritään luomaan luonnonmukaisemmat vedenpinnanvaihtelut ja vähentämään mm. eroosioherkkyyttä. Vuosittain tehtävän seurannan mukaan järven ekologinen tilanne on parantunut ja suosituksien käyttöä halutaan jatkaa.
Sopimus on uusittu 2022, ja suosituksien käyttöä jatketaan ainakin vuoteen 2026.