Työehtosopimukset
Energiateollisuus ry (ET) sopii neuvottelukumppaniensa kanssa energia-alalle kolme valtakunnallista, yleissitovaa työehtosopimusta, yhden kullekin henkilöstöryhmälle.
Työehtosopimuksemme ja niiden osapuolet
- Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus: Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus sovitaan ET:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n välillä.
- Energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus: Toimihenkilöiden työehtosopimus sovitaan ET:n sekä Ammattiliitto Pro:n ja Suomen Konepäällystöliitto ry:n välillä. Sopimukseen ovat liittyneet myös palkansaajajärjestöt JHL ry, Tekniikka ja Terveys KTN ry sekä Ammattiliitto Jyty ry.
- Energiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus (Sähköalan tes – Energia – ICT – Verkosto): Työntekijöiden työehtosopimus sovitaan ET:n sekä Sähköalojen ammattiliitto ry:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto ry:n (JHL) välillä. Työnantajapuolelta sopijakumppanina on lisäksi Palvelualojen työnantajat PALTA ry.
Neuvottelut uusista työehtosopimuksista alkoivat tammi- ja helmikuussa 2025 ja päättyivät huhtikuussa. Alta löydät lisätietoa kunkin työehtosopimuksen neuvottelutuloksesta.
Työehtosopimusneuvottelut 2025
Ylempien toimihenkilöiden neuvottelutuloksen sisältö
Energiateollisuus ry ja Ylemmän toimihenkilöt YTN ry saavuttivat 11.4.2025 neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. Liittojen hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen.
Työehtosopimus on voimassa 1.3.2025 – 29.2.2028. Työehtosopimus on kuitenkin tietyin edellytyksin irtisanottavissa vuoden 2026 lopussa, jolloin sen voimassaolo päättyisi 28.2.2027.
Palkankorotukset
Työehtosopimus sisältää palkkaratkaisun vuosille 2025, 2026 ja 2027. Palkkaratkaisusta voidaan sopia kunkin vuoden osalta paikallisesti toisin.
Ellei paikallisesti toisin sovita, korotetaan ylempien toimihenkilöiden palkkoja 1.8.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,0 %:n yleiskorotuksella ja 0,5 %:n yrityskohtaisella erällä.
Vuonna 2026 ylempien toimihenkilöiden palkkoja korotetaan 1.6.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 1,5 %:n yleiskorotuksella ja 1,4 %:n yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti muuta sovita palkankorotuksista.
Vuonna 2027 ylempien toimihenkilöiden palkkoja korotetaan 1.6.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 1,5 %:n yleiskorotuksella ja 0,9 %:n yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti muuta sovita palkankorotuksista.
Yrityskohtainen erä jaetaan kunkin vuoden osalta työnantajan päättämällä tavalla.
Muita muutoksia sopimusmääräyksiin
Työehtosopimuksessa sovittiin paikallisen sopimisen menettelystä tilanteisiin, joissa työpaikan ylemmät toimihenkilöt eivät ole valinneet luottamusmiestä. Paikallinen sopimus voidaan silloin tehdä myös työnantajan ja sopimuksen piirissä olevien ylempien toimihenkilöiden enemmistön kesken. Työehtosopimuksessa sovittu paikallisen sopimisen malli korvaa lainsäädännön mukaisen mallin, jonka mukaan paikallinen sopimus voidaan luottamusmiehen puuttuessa tehdä luottamusvaltuutetun kanssa.
Työehtosopimukseen sovittiin selviytymislauseke, joka mahdollistaa tavallista laajemman paikallisesti toisin sopimisen työehtosopimuksen määräyksistä tilanteissa, joissa yritys on ajautumassa poikkeuksellisiin taloudellisiin vaikeuksiin.
Taloudellisiin tai tuotannollisiin irtisanomisiin liittyvästä työnantajan takaisinottovelvollisuudesta voidaan sopia toisin ylemmän toimihenkilön kanssa työsopimuksen irtisanomis- tai päättämistilanteessa.
Lisäksi työehtosopimuksessa sovittiin tarkennuksista sairausajan palkanmaksua koskevaan sopimusmääräykseen.
Tutustu työelämään -harjoittelusta maksettava kertakaikkinen palkka on 375 € vuonna 2025.
ET, Ammattiliitto Pro ry ja Suomen Konepäällystöliitto ry saavuttivat 4.3.2025 neuvottelutuloksen Energiateollisuuden toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. Liittojen hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen.
Työehtosopimus on voimassa 1.3.2025 – 29.2.2028. Työehtosopimus on kuitenkin tietyin edellytyksin irtisanottavissa vuoden 2026 lopussa, jolloin sen voimassaolo päättyisi 28.2.2027.
Palkankorotukset
Työehtosopimus sisältää palkkaratkaisun vuosille 2025, 2026 ja 2027. Palkkaratkaisusta voidaan sopia kunkin vuoden osalta paikallisesti toisin luottamusmiehen kanssa.
Ellei paikallisesti toisin sovita, korotetaan toimihenkilöiden palkkoja 1.7.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,0 %:n yleiskorotuksella ja 0,5 %:n yrityskohtaisella erällä.
Vuonna 2026 toimihenkilöiden palkkoja korotetaan 1.6.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,2 %:n yleiskorotuksella ja 0,7 %:n yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti muuta sovita palkankorotuksista.
Vuonna 2027 toimihenkilöiden palkkoja korotetaan 1.6.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,0 %:n yleiskorotuksella ja 0,4 %:n yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti muuta sovita palkankorotuksista.
Yrityskohtainen erä jaetaan kunkin vuoden osalta työnantajan päättämällä tavalla.
Muita muutoksia sopimusmääräyksiin
Työehtosopimuksen 29 §:ään sisältyvät synnyttävän ja ei-synnyttävän vanhemman palkanmaksujaksojen pituudet muuttuivat uudessa työehtosopimuksessa. Synnyttävälle vanhemmalle maksettiin aiemmin palkkaa raskaus- ja vanhempainvapaan ajalta 3 kuukaudelta, uuden työehtosopimuksen mukaan 72 arkipäivältä. Ei-synnyttävälle vanhemmalle maksettiin aiemmin palkkaa vanhempainvapaan ajalta 6 päivältä, uuden työehtosopimuksen mukaan 32 arkipäivältä. Molemmilla adoptiovanhemmilla on uuden työehtosopimuksen mukaan oikeus saada palkkaa vanhempainvapaan ajalta 32 arkipäivältä.
Toimihenkilöllä ei ole uuden työehtosopimuksen mukaan oikeutta sairausajan palkkaan, jos työkyvyttömyys alkaa työsuhteen kestettyä alle kuukauden. Lisäksi sairausajan palkan 5 viikon maksuporras poistettiin.
Työnantajalla on uuden työehtosopimuksen mukaan oikeus määrätä toimihenkilö pitämään vuosilomaa irtisanomisaikana lomakaudesta riippumatta, kun toimihenkilö irtisanoutuu itse tai hänet irtisanotaan työsopimuslain mukaisilla henkilöstä johtuvilla syillä.
Uuden työehtosopimuksen mukaan luottamusmiehen kanssa voidaan sopia paikallisesti toisin työehtosopimuksen 8 §:n mukaisista työvuoroluettelon muuttamisen ilmoitusajoista.
Lisäksi työehtosopimukseen tehtiin eräitä pienempiä, teknisluonteisia muutoksia. Tutustu työelämään -harjoittelusta maksettava kertakaikkinen palkka on 375 € vuonna 2025.
Energiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksen sisältö
Energiateollisuus ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry, Sähköalojen ammattiliitto ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ry saavuttivat 24.4.2025 neuvottelutuloksen työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta (sähköalan tes-energia-ict-verkosto). Liittojen hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen.
Työehtosopimus on voimassa 1.4.2025 – 31.3.2028. Työehtosopimus on kuitenkin tietyin edellytyksin irtisanottavissa viimeistään tammikuun 2027 lopussa, jolloin sopimuksen voimassaolo päättyisi 31.3.2027.
Palkankorotukset
Työehtosopimus sisältää palkkaratkaisun vuosille 2025, 2026 ja 2027. Palkkaratkaisusta voidaan sopia kunkin vuoden osalta paikallisesti toisin.
Ellei paikallisesti toisi sovita, työntekijöiden tuntipalkkoja ja kuukausipalkkoja (vaativuuden mukainen palkka + henkilökohtainen palkanosa ilman ammattitutkintolisää) korotetaan 1.8.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,1 % suuruisella yleiskorotuksella ja 0,4 % suuruisella yrityskohtaisella erällä.
Työntekijöiden tuntipalkkoja ja kuukausipalkkoja (vaativuuden mukainen palkka + henkilökohtainen palkanosa ilman ammattitutkintolisää) korotetaan 1.7.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,3 % suuruisella yleiskorotuksella ja 0,6 % suuruisella yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti toisin sovita.
Työntekijöiden tuntipalkkoja ja kuukausipalkkoja (vaativuuden mukainen palkka + henkilökohtainen palkanosa ilman ammattitutkintolisää) korotetaan 1.7.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,0 % suuruisella yleiskorotuksella ja 0,4 % suuruisella yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti toisin sovita.
Yrityskohtainen erä käytetään kunkin vuoden osalta työnantajan päättämällä tavalla yritys- tai toimipaikkakohtaisesti henkilökohtaisten palkanosien tarkistuksiin. Työnantaja jakaa yrityskohtaisen erän palkkausjärjestelmän pätevyydenarviointijärjestelmää käyttäen.
Muita muutoksia sopimusmääräyksiin
Uuden työehtosopimuksen mukainen ilmoitusaika poliittiseen tai myötätuntotyötaisteluun osallistumisesta on aina seitsemän päivää.
Työehtosopimuksessa sovittiin paikallisen sopimisen menettelystä tilanteeseen, jossa työehtosopimus edellyttää, että paikallinen sopimus tehdään pääluottamusmiehen tai luottamusmiehen kanssa, mutta pääluottamusmiestä tai luottamusmiestä ei ole valittu. Jatkossa tällaisessa tilanteessa paikallinen sopimus tehdään paikallisen sopimisen työryhmässä, joka perustetaan jommankumman osapuolen esityksestä. Työntekijöillä on oikeus valita työryhmään kaksi edustajaa. Työryhmä toimii pariteettiperiaatteella ja toimikausi on kaksi vuotta kerrallaan, ellei toisin sovita. Työryhmän jäsenillä on tietyin edellytyksin oikeus osallistua liittojen yhteisesti sopimaan paikallista sopimista koskevaan koulutukseen.
Uudessa työehtosopimuksessa sovittiin myös, että 1.7.2025 alkaen solmittavat paikalliset sopimukset on tehtävä kirjallisena, jos toinen sopijaosapuoli sitä pyytää tai jos sopimuksen tarkoittaman järjestelyn on tarkoitus koskea työntekijöitä yleisesti.
Työehtosopimuksessa sovittiin, että takaisinottovelvollisuus on tuotannollisin taloudellisin perustein irtisanotun työntekijän osalta jatkossa aina neljä kuukautta riippumatta työsuhteen kestosta. Takaisinottovelvollisuudesta voidaan edelleen muutoinkin poiketa työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella.
Työehtosopimukseen otettiin uusi määräys, jonka mukaan 1.7.2025 tai sen jälkeen aloittavilla työntekijöillä työajan lyhennysvapaata alkaa kertymään työehtosopimuksen mukaisesti sen jälkeen, kun työsuhde on kestänyt kaksi täyttä kalenterikuukautta. Jos työntekijälle on kertynyt alan työkokemusta vähintään kolme vuotta, työajan lyhennysvapaa kertyy kuitenkin työsuhteen alusta alkaen.
Työnantajalla on uuden työehtosopimuksen mukaan oikeus määrätä työntekijä pitämään vuosilomaa irtisanomisaikana lomakaudesta riippumatta, kun työntekijä irtisanoutuu itse tai hänet irtisanotaan työsopimuslain mukaisilla henkilöstä johtuvilla syillä.
Sairausajan palkanmaksuportaita tiivistettiin ja viiden viikon maksuporras poistui.
Synnyttävän vanhemman palkallisen raskaus- ja vanhempainvapaan pituus on uuden työehtosopimuksen mukaan kolmen kuukauden sijaan 72 arkipäivää. Ei synnyttävän vanhemman palkallinen vapaa piteni kuudesta arkipäivästä 32 arkipäivään. Molempien adoptiovanhempien palkallinen vapaa on jatkossa 32 arkipäivää.
Palkkausluvusta voidaan edelleen sopia paikallisesti toisin. 1.7.2025 alkaen, jos paikallisesti sovitaan toisin työntekijän tunti-tai kuukausipalkasta, tulee sovitun tunti- tai kuukausipalkan kuitenkin olla vähintään vaativuustason 1 suuruinen pois lukien tilanteet, joissa henkilölle ei voida osoittaa vaativuusluokan 1 tasoista tehtävää, esimerkiksi alentuneen työkyvyn vuoksi.
Tutustu työelämään -harjoittelusta maksettava kertakaikkinen palkka on 375 € vuonna 2025.
Työehtosopimukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
- Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus 2025-2028
- Energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus 2025-2028
- Sähköalan TES ENERGIA-ICT-VERKOSTO 2023-2025
- Kollektivavtal för tjänstemän inom energiindustrin 2025-2028
- Kollektivavtal för högre tjänstemän inom energiindustrin 2023-2025
- Kollektivavtal för Elbranschen – Energi – ICT – Nätverk 2023-2025
- The Collective Agreement for Salaried Employees 2025-2028
- The Collective Agreement for Senior Salaried Employees 2025-2028
- The Collective agreement – Electrical Engineering – Energy-ICT-Network 2023-2025
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Toimintaperiaatteet ja ohjeistukset