Dubain ilmastokokouksessa vaikeimmat kysymykset liittyivät fossiilisiin polttoaineisiin, joita käsitteleviä kirjauksia nähtiin lukuisia ennen lopullista sopua. Ilmastopolitiikan edelläkävijät esittivät lauselmaa, jossa puhuttaisiin avoimesti fossiilisista polttoaineista luopumisesta, mutta kaikkia tyydyttäväksi kompromissiksi valikoitui asteittainen siirtymä pois fossiilisista.
”Siirtymä fossiilisista on jo merkittävä saavutus, ensimmäistä kertaa maailman valtiot sopivat siitä, että fossiilisista pitää luopua ja samalla tavoitella globaalia hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
”Tämä on tärkeä signaali rahoitusmarkkinoille, joilla arvioidaan investointien riskejä. Syytä on kuitenkin pitää mielessä se, että toimenpiteillä on todella kiire, jos halutaan pitää puolentoista asteen tavoitteesta kiinni”, Leskelä jatkaa.
”Otettu vauhti ei vielä siihen riitä.”
Kokouksessa tunnistettiin uusiutuvan energian ja osin myös ydinvoiman keskeinen merkitys Pariisissa asetetun puolentoista asteen lämpenemistavoitteen saavuttamisessa. Toistasataa maata allekirjoitti sitoumuksen, jossa esitetään uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamista ja samalla energiatehokkuuden merkittävää parantamista vuosikymmenen loppuun mennessä. Allekirjoittajien joukosta puuttuivat Intia ja Kiina.
Suomalainen energiantuotanto on vähentänyt päästöjä tavoiteaikataulua nopeammin. Sähkö on jo lähes päästötöntä, ja lämmityskin hyvin pian. Päästötön sähköntuotanto on merkittävä tuki muille sektoreille, ja samalla malli muille. Energiaa todella voi tuottaa päästöttömästi. Kokouksessa asetetut tavoitteet haastavat seuraamaan esimerkkiä, samalla suomalaiselle osaamiselle syntyy kysyntää.
”Meidän täytyy olla vahvasti mukana kirittämässä kehitystä kohti päästötöntä maailmantaloutta”, Leskelä toteaa.
”Matka on pitkä, mutta oma esimerkkimme näyttää, että mahdollisuuksia on. Sekin kannattaa muistaa, että jokainen asteen kymmenys, joka saadaan lämpenemisestä pois, on kotiinpäin. Työmme ei missään tapauksessa ole turhaa”, Leskelä jatkaa.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
- 23.2.2024 Ukraina tarvitsee edelleen tukemme
- 12.12.2023 Onnistunut ilmastokokous on Suomen etu