Vieraslajien leviämisen estämistä säännellään lainsäädännöllä sekä EU-tasolla että kansallisella tasolla, mutta lajin levittyä ja vakiinnuttua uudelle vesialueelle on sen poistaminen lähes mahdotonta. Suomen merialueilla havaittujen vieraslajien lukumäärän kasvu on kiihtynyt erityisesti 1980-luvulta lähtien. Jatkossa ilmastonmuutoksen myötä lämpenevä merivesi sekä mahdolliset muutokset Itämeren suolapitoisuudessa mahdollistavat uusien lajien vakiintumisen Itämereen.
Selvitykseen kerättiin tietoja fouling-haitan laajuudesta kuudesta Itämeren ranta-alueella sijaitsevasta voimalaitoksesta. Voimalaitosten kokemat haitat ja niiden laajuus ovat varsin erilaisia keskenään. Meressä elävän lajiston lisäksi haitan laajuuteen vaikuttavat ainakin meriveden ottopaikan sijainti sekä merivesijärjestelmien rakenne ja toimintaperiaate. Selvityksen perusteella voidaan tehdä joitain karkeita johtopäätöksiä erilaisten ratkaisujen alttiudesta fouling-haitoille.
Selvitys herätti runsaasti jatkoselvitysaiheita. Uusien laitosten suunnittelussa suositellaan kiinnitettävän huomiota vieraslajien, kuten myös kotoperäisten lajien elinolosuhteiden selvittämiseen, fouling-ilmiöön sekä merivesijärjestelmän ominaisuuksiin.
Hankkeen rahoitti Ympäristöpooli.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Ydinvoima, tuulivoima
Vesivoima, ympäristöpooli, teollinen aurinkovoima
- 20.3.2024 Pienistä puroista kasvaa suuri virta
- 12.10.2023 Vedestä voimaa puhtaaseen siirtymään