CIRP-5G-projektin tavoitteena oli kehittää uusia keskitettyjä, älykkäitä ja resilienttejä suojaus- ja ohjausmenetelmiä hyödyntäen kyberturvallista 5G-pohjaista viestintää, data-analytiikkaa sekä tekoälyä ja koneoppimista (AI/ML) tulevaisuuden aktiivisia jakeluverkkoja varten.
Projektin tuloksena kehitettiin edistynyt reaaliaikasimulaattoreihin perustuva laboratorioympäristö, jossa erityisesti adaptiivisia suojausmenetelmiä kehitettiin ja demonstroitiin. Lisäksi 5G-viestinnän ominaisuuksia testattiin soveltamalla yksityistä 5G-laboratorioverkkoa, joka luotiin rinnakkaisessa projektissa. Viestinnän suorituskyvyn, erityisesti viiveen (latency) ja vaihtelun (jitter), tutkimiseksi kehitettiin monitorointisovellus.
Kokeellisen tutkimuksen lisäksi projektin tuloksiin sisältyi useiden laskennallisen älykkyyden sovellusten kehittäminen, erityisesti saarekekäytön tunnistamiseen ja jaksottaisten maasulkujen analysointiin. Lisäksi projektissa tehtiin kattavia katsauksia liittyen nouseviin teknologioihin, kuten reunalaskentaan (edge computing) ja pilvilaskentaan (cloud computing).
Sähkötutkimuspooli oli yksi hankkeen rahoittajista.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Sähkötutkimuspoolin asiamies, verkkosäännöt, kyberturvallisuus, sähkön pientuotannon liittäminen, sähköinen liikenne