Koskienergian Åminneforsin voimalaitoksen yhteyteen rakennettiin vuosien 2018 ja 2019 aikana kalatie, joita pitkin mm. lohikalat pääsevät nousemaan Mustionjokeen ja toivottavasti kalojen avustuksella myös uhanalainen raakkukanta elpyy Mustionjoessa. Ensimmäiset tulokset kalateiden toimivuudesta ovat olleet erittäin lupaavia. Lohikaloille ja raakuille kunnostetaan myös elinalueita Mustionjoessa muulle Koskienergian vesialueelle. Kalatie on sijoitettu Koskienergian kiinteistöille.
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry kokosi vuonna 2015 Karjaanjoen vesistövisio-yhteistyöryhmän, jonka kautta kalateiden rakentamista ovat rahoittaneet Raaseporin kaupunki, Lohjan kaupunki, Vihdin kunta, Karkkilan kaupunki ja Lopen kunta, Koskienergia Oy, Sappi Europe / Kirkniemi, Lohjan ympäristöklusteri ja SSO. Tammisaari-Pohjan sekä Karjaanjoen vesistön kalatalousalueet ovat myös tukeneet rakennushanketta. Mustionjoen toimet ovat saaneet myös merkittävää rahoitusta EU:n Freshabit Life IP-ohjelmasta. Hankkeen rakennuttajana on toiminut Raaseporin kaupunki.
Fortum on arvioinut vaikutuksensa ja riippuvuutensa luonnon monimuotoisuuteen kansainvälisesti tunnetulla GBS®-työkalulla. Arvioinnin tulokset osoittivat Fortumin suurimpien vaikutusten luonnon monimuotoisuuteen (poissulkien vesivoiman vesiympäristöön kohdistuvat vaikutukset) liittyvän kasvihuonekaasupäästöihin, maankäyttöön ja polttoaineiden hankintaan. Jalanjäljen arvioinnin tulosten perusteella asetetut tavoitteet julkistettiin maaliskuussa 2023.
Tavoitteissa Fortum on sitoutunut siihen, että nykyiset ja uudet toiminnot (Scope 1 ja 2) eivät vähennä luonnon monimuotoisuutta vuodesta 2030 eteenpäin, pois lukien vesistövaikutukset. Vähennämme haitallisia vaikutuksia maanpäällisen luonnon monimuotoisuuteen tuotantoketjun alkupäässä (Scope 3) 50 %:lla vuoteen 2030 mennessä (lähtötaso 2021). Jatkamme paikallisia luontotoimia ja sitoudumme kehittämään tieteeseen perustuvaa menetelmää niiden vesistövaikutusten arvioimiseksi, jotka eivät toistaiseksi sisälly luontojalanjäljen arviointiin.
Helen Sähköverkko on tehnyt pitkäjänteisesti töitä huomioidakseen ja vähentääkseen toiminnastaan luonnolle koituvaa haittaa. Olemme mm. teettäneet ympäristöalan opinnäytetyön jossa on kartoitettu kaikki voimahohtoaukeat ja sähköasematontit. Tämän pohjalta on laadittu luontoarvot huomioivat hoitosuunnitelmat jotka tarkistetaan ja käydään läpi vuosittain myös urakoitsijoidemme kanssa jotka hoitavat johtokatuja. Hoitotoimenpiteiden ajoituksessa huomioidaan myös luontoarvot ja esim. puiden raivaus jne. toimenpiteet ajoitetaan lintujen pesimiskauden ulkopuolelle. Yksittäisenä toimenpiteenä olemme jopa rakentaneet aikoinaan kalasääskelle tekopesän kun 110kV pylväässä oleva pesärakennelma jouduttiin hävittämään.
Fortum päivittää ilmastotavoitteensa vastaamaan SBTi:n nettonollastandardia. Tavoitteet sisältävät sekä lyhyen että pitkän aikavälin päästövähennystavoitteet sekä siirtymäsuunnitelman toimenpiteistä tavoitteisiin pääsemiseksi. Siirtymävaiheeseen kuuluu hiilestä luopuminen ja päästöjen vähentäminen Fortumin omassa toiminnassa ja sähkönmyynnissä. Sitoutuminen SBTi-aloitteeseen on osoitus Fortumin tavoitteista vähentää kasvihuonekaasupäästöjä niin omassa toiminnassa kuin yhtiön arvoketjussa, mikä mahdollistaa siirtymisen vähähiiliseen talouteen. Fortum keskittyy toimittamaan puhdasta energiaa luotettavasti ja edistämään hiilidioksidipäästöjen vähentämistä pohjoismaisessa teollisuudessa.
Fortum haluaa mahdollisimman pitkälle varmistua vastuullisuudesta sekä edistää sitä hankintaketjuissaan. Fortum edistää tätä käytännössä erityisesti toimittajien eettisillä toimintaperiaatteilla, joihin kaikkien toimittajien edellytetään sitoutuvan kirjallisesti, sekä kvalifiointiprosessilla että auditoinneilla. Kvalifiointiprosessi on pakollinen yli 100 t euron arvoisissa hankinnoissa sekä kun hankintaan liittyy erityisen riskialtista työtä. Lisäksi riskimaissa olevat potentiaaliset toimittajat auditoidaan aina sosiaalisen ja ympäristövastuun toteutumisen arvioimiseksi. Työturvallisuusauditointeja voidaan tehdä harkinnan mukaan muissakin tapauksissa. Fortum on myös aurinkovoima-alan kansainvälisen vastuullisuusjärjestön, Solar Stewardship Initiativen (SSI) jäsen.