Mitä olet etsimässä?

Ukrainan sota

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on johtanut kireään poliittiseen tilanteeseen Venäjän ja lännen välillä. Energiateollisuus seuraa tilannetta aktiivisesti ja on syvästi huolissaan Venäjän sotatoimista Ukrainassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittava.  Ukrainan sotatilalla on merkittäviä seurauksia koko Euroopan energia-alalle ja elinkeinoelämälle. Huoltovarmuusorganisaatiossa jaetaan informaatiota tilanteesta ja varautumisesta.

Energiateollisuus kannustaa jäseniään liittymään välittömästi huoltovarmuusorganisaatioon.

Tämä onnistuu helpoiten olemalla yhteydessä:

  • valmiuspäällikkö Kati Takalaan (sähköhuollon huoltovarmuus, sähköpooli) p. +358 40 528 8432 tai
  • valmiuspäällikkö Hille Hyytiään (lämpöhuollon huoltovarmuus, lämpöpooli) p. +358 40 724 4600. 

Pakotteet koskettavat myös energia-alaa 

EU on asettanut Venäjää kohtaan pakotteita ja myös Venäjä on asettanut vientirajoituksia useille tuotteille. EK on koostanut hyötytietoa ajankohtaisista Venäjä-pakotteista. Sivustolta löytyy mm. yhteenvedot pakotetoimista, linkit pakotteiden alkuperäislähteille sekä aiheeseen liittyvät tiedotteet. Lue lisää tästä linkistä

Pakotteet koskettavat myös energia-alaa laajasti. 

  • EU kielsi venäläisen raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin 3.6.2022. Putkea pitkin siirrettävä öljy on pakotteiden ulkopuolella. Öljyn osalta pakotteiden siirtymäaika on 6 kuukautta ja öljyvalmisteiden osalta 8 kuukautta. Lisätietoa ulkoministeriön sivuilta täältä 
  • Venäjä katkaisi maakaasun tuomisen Suomeen 21.5.2022. Kaasu pystytään osittain korvaamaan nesteytellä maakaasulla ja muilla polttoaineilla. Suomen vuokraama LNG-terminaalilaiva osaltaan turvaa Suomen huoltovarmuutta ja auttaa kattamaan Suomen kaasuntarvetta. Lisätietoa valtioneuvoston sivuilta täältä.  
  • Venäjä katkaisi sähkön tuonnin Suomeen 14.5.2022. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan toimi ei uhkaa sähkön riittävyyttä Suomessa. Lisää Fingridin sivuiltatäältä . 
  • Venäjä on kieltänyt raakapuun ja metsähakkeen viennin mm. Suomeen 31.12.2022 asti. 
  • EU on sopinut myöhemmin voimaan tulevasta kivihiilen tuonnin kiellosta 8.4. 
  • Suomalaisilla energiayrityksillä on asiakkaina venäläisiä, mahdollisesti myös henkilöpakotteiden piiriin kuuluvia henkilöitä sekä liiketoimintaa Venäjällä. EU:n asettamilla pakotteilla voi olla vaikutuksia rahaliikenteeseen ja sopimuksiin tällaisten asiakkuuksien kohdalla. 

Ulkoministeriön sivuilta löytyy kattava kokonaisuus Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. ET suosittelee virallisten uutislähteiden seuraamista.   

Analyysejä Ukrainan sodan vaikutuksista energia-alalle:  

Energiateollisuuden analyysi Suomen energiahuollosta 

Energiauutisten artikkeli venäläisen energian merkityksestä ja energiapolitiikan muutoksesta  

Energiauutisten artikkeli turpeen merkityksestälämpöhuollolle 

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Hanna Ekman

Johtaja

Yhteiskuntasuhteet ja viestintä

Hanna Ekman

Johtaja

Yhteiskuntasuhteet ja viestintä

+358 50 4090 935

Auta Ukrainaa

Auta Ukrainaa

Venäjä on jo pitkään tuhonnut Ukrainan energiainfrastruktuuria.  Suomi voi auttaa lahjoittamalla Ukrainalle erilaisia energiasektorin tarvikkeita. Energiateollisuus kannustaa kaikkia jäseniään auttamaan Ukrainaa mahdollisuuksiensa mukaan. Tietoja lahjoitusprosessista löydät jäsenextrasta.

Ukrainan lippu.

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu

Saimaan järvitaimen Joroisvirran reitille -hanke

Siirry takaisin sivun alkuun