Mitä olet etsimässä?

Lausunto valtioneuvoston selvityksestä EU:n kilpailukykykompassista: kilpailukykykompassi osoittaa oikeaan suuntaan

EU voi pärjätä globaalissa kilpailussa vain kilpailijoita paremmilla tuotteilla ja omiin vahvuuksin nojaamalla. Näiden vahvuuksien kehittäminen parantaa myös turvallisuuttamme ja vähentää riippuvuuksia.

Energiateollisuus ry kiittää mahdollisuudesta lausua Valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n kilpailukykykompassia.

Suomen kanta on hyvä ja kannatettava.

Uuden kehittäminen ja innovointi

Olemme samaa mieltä, että EU voi pärjätä globaalissa kilpailussa vain kilpailijoita paremmilla tuotteilla ja omiin vahvuuksin nojaamalla. Näiden vahvuuksien kehittäminen parantaa myös turvallisuuttamme ja vähentää riippuvuuksia.

Kiinnitämme huomiota, että innovaatiokuilun umpeen kurominen vaatii EU:lta satsauksia innovaatiotoimintaa, tutkimukseen ja uuden teknologian demonstroimiseen. Tämän tulisi näkyä uutta EU:n monivuotista rahoituskehystä suunnattaessa sekä valtiontukipolitiikassa. Suomella on kaikki edellytykset pärjätä, kun rahoja jaetaan kilpailullisin, laadullisin ja osaamiseen liittyvin perustein.

Vähähiilistyminen ja kilpailukyky

Haluamme korostaa, että Suomessa on samaan aikaan globaalisti kilpailukykyinen (kuva seuraavalla sivulla) ja puhdas sähkö teollisuudelle ja kuluttajille. Mikäli Suomeen saadaan houkuteltua teollisia investointeja, energia-alalla on valmius investoida uuteen sähköntuotantoon samassa suhteessa.

Tämä on valtava mahdollisuus uudelleen teollistaa Suomi, saada uutta kasvua ja työpaikkoja Suomeen. Suomessa puhdas ja kilpailukykyinen sähkö on rakennettu toimivien, avoimien ja kilpailtujen markkinoiden avulla. Meidän näkemyksemme mukaan samaan suuntaan tulisi liikkua myös muualla EU:ssa. Tämä olisi hyväksi EU:n kilpailukyvylle, mutta myös Suomen etu. Näin välttäisimme tilanteen, jossa jäsenmaiden välillä poikkeavat julkiset tuet tai sääntelykehykset haittaavat sisämarkkinoiden toimintaa ja ohjaavat taloudellista toimeliaisuutta EU-alueella paikkoihin, joissa näillä ei ole luontaisia kilpailun edellytyksiä.

Tuemme Suomea tavoitteessa tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa markkinaehtoisin, EU:n laajuisin ja teknologianeutraalein politiikkatoimin.

Tulevaisuuden energiajärjestelmä on erilainen kuin vanha

EU:ssa ja Suomessa on hyvä tunnistaa ja tunnustaa että tulevaisuuden vähähiilinen energiajärjestelmä on kovin erilainen kuin fossiilienergiaan perustunut järjestelmä. Mikäli energia- ja päästömarkkinoiden annetaan toimia, tulee muutos olemaan nopeampi ja ihmisten kannalta edullisempi kuin nyt monet pelkäävät. Suomen esimerkki on tästä hyvä. Tämä kuitenkin edellyttää uudenlaista suhtautumista muutokseen ja julkisen rahan käyttöön

On kuitenkin selvää, että uudessa energiajärjestelmässä ihmisten energian käyttämisen tavat muuttuvat. Fossiilisten polttoaineiden (kaasun ja öljyn) ostamisen sijaan käytetään puhdasta sähköä tai kaukolämpöä. Infrastruktuurista maksetaan enemmän, mutta energiasta parhaassa tapauksessa vähemmän.

EU-tasolla on edessä teollisuuden murros, jossa työpaikat muuttuvat fossiiliteollisuuden työpaikoista puhtaan teollisuuden työpaikoiksi. Julkiset tuet tulisi ennemmin suunnata EU-tasolla ihmisten uudelleenkouluttamiseen ja liikkuvuuteen, kuin olemassa olevan kilpailukyvyttömäksi muuttuvan teollisuuden ylläpitoon.

Lataa Lausunto kilpailukykykompassista 2025048 (PDF)

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Antti Kohopää

EU-edunvalvontapäällikkö

Yhteiskuntasuhteet ja viestintä

Antti Kohopää

EU-edunvalvontapäällikkö

Yhteiskuntasuhteet ja viestintä

+32 483 85 88 18

+358 50 344 9265

Siirry takaisin sivun alkuun