Mitä olet etsimässä?

Vesivoiman biodiversiteettivaikutukset – Gaia Consulting Oy 2024

Työn tavoitteena oli tarkastella Suomessa tuotetun vesivoiman suoria ja epäsuoria bio-diversiteettivaikutuksia vesistöissä. Tarkastelun kohteena olivat erityisesti Energiateollisuus ry:n biodiversiteettitiekartassa tunnistetut, keskeisimmät vesivoiman vaikutustavat vesistöjen biodiversiteettiin, jotka ovat patojen luomat esteet sekä käytön aikaiset veden määrän ja virtaaman muutokset.

Keskeisimpiä vesivoimalaitosten ja patojen vaikutustapoja virtavesiin ovat 1) voimalan tai padon aiheuttama fyysinen este, 2) veden virtaaman säätely sekä 3) aineksen kulkeutumisen muutokset. Vaikutustavoista lähteviä erilaisia vaikutusreittejä tunnistettiin 5 kappaletta ja ne liittyvät vesistön piirteistön muutokseen, jokijatkumon katkeamiseen, luonnollisen virtausvaihtelun muutoksiin, virtauspiikkeihin ja uoman muodon muutoksiin.

Säännöstellyissä järvissä keskeisimpiä vaikutustapoja ovat 1) veden korkeuden vuodenaikaisvaihtelun muutokset, 2) veden säännöstely ja 3) veden viipymän muutokset. Vaikutustavoista lähteviä erilaisia vaikutusreittejä tunnistettiin 3 kappaletta ja ne liittyvät rantojen eroosioon ja jäätymisen muutoksiin, tulvahuippujen lieventymiseen sekä veden lämpötilan ja sameuden muutoksiin.

Tieteellinen näyttö vesivoiman vaikutuspoluista virtavesien ja säännöstelyjärvien biodiversiteetille on kattavaa, mutta yhtenäinen mittaristo hankekohtaisten vaikutusten seuraamiseen puuttuu. Käytössä on suuri joukko erilaisia mittareita ja menetelmiä, joita käytetään erilaisiin tarkoituksiin kuten luvitukseen tai vaikutusten seurantaan ja raportointiin. EU:ssa pintavesien ekologinen tilaluokitus on tärkein vesistöjen biodiversiteettityötä ohjaava mittaristo, joka asettaa tavoitteet sekä luonnontilaisille että voimakkaasti muutetuille vesimuodostumille.

Tehokkaan vesiensuojelun ja vaikuttavan biodiversiteettityön mahdollistamiseksi tarvitaan selkeät yhteiset mittarit, jotka kuvaavat vesivoiman vaikutuksia ympäristössä, ja mittaavat niistä johtuvia muutoksia biodiversiteetistä. Vesivoiman yhteiskunnallinen merkitys on otettava huomioon biodiversiteettitavoitteita ja toimenpiteitä suunniteltaessa, ja vesivoiman biodiversiteettitavoitteet sekä mahdolliset toimenpiteet tulee yhteensovittaa vesistön käyttötavoitteiden kanssa. Hankkeen rahoitti Ympäristöpooli yhdessä Vattenfall Oy:n ja UPM Energy Oy:n kanssa.

Lataa Loppuraportti Vesivoiman biodiversiteettivaikutukset (PDF)

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Marja Rankila

Asiantuntija

Energiantuotanto

Marja Rankila

Asiantuntija

Energiantuotanto

+358 40 845 4373

Siirry takaisin sivun alkuun