Oppilaitosyhteistyö Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa
Yhtiö ja muut osapuolet
Kemijoki Oy
Ajankohta
2015-
Vastuullisuuden alue
Sosiaalinen
Toimiala
Vesivoima
Hankkeen/toimen tyyppi
Vapaaehtois- ja yhteistyö, lahjoitukset ja koulutukset
Teemme yhteistyötä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Yhteistyöhön kuuluu mm. opinnäytetöiden aiheiden kehittämistä, valokuvausprojekteja sekä teemallisia työpajoja. Aiempiin työpajoihin on kuulunut esimerkiksi Miten kertoa vesivoimasta (2019) ja Hyvä elämä kylissä (2015).
Ossauskosken ohitusratkaisun esisuunnittelutyötä tekemään valittu insinööritoimisto Ramboll on kevään aikana tutustunut voimalaitoksen alueeseen ja kartoittanut vaihtoehtoja ohitusratkaisun toteutustavoista. Esisuunnitteluvaiheessa arvioidaan alueen ominaisuuksia, tunnistetaan mahdollisuuksia ja mahdollisia rajoitteita, sekä haetaan potentiaalisia vaihtoehtoja ohitusratkaisun toteutuksista.
Seurantaryhmän yhdessä määrittelemät tavoitteet ja reunaehdot ohjaavat suunnittelutyötä. Ohitusratkaisun teknisen toteutuksen, sijainnin ja ominaisuuksien suunnittelun keskiössä on löytää parhaat mahdolliset ratkaisut, joiden avulla vaelluskalat pääsevät ohittamaan Ossauskosken voimalaitoksen padon. Esisuunnittelutyössä Ramboll tutustui alueen maasto-ominaisuuksia, kuten patojen rakenteisiin sekä virtaamiin. Työssä hyödynnetään esimerkiksi maastokäyntejä sekä alueella aiemmin tehtyjä tutkimuksia ja selvityksiä, kuten lohien vaellustarkkailua. Ohitusratkaisun toteutukseen ei ole olemassa yhtä universaalia ja varmatoimista ratkaisua. Ramboll hyödyntää laaja-alaisesti erilaista osaamista laatiessaan esisuunnitelmassa esitettäviä ohitusratkaisuvaihtoehtoja.
Teoksen suunnittelijaksi ja toteuttajaksi valittu Tuomas Korkalo on rovaniemeläinen kuvataiteilija. Hän hyödyntää taiteessaan useita eri ilmaisumuotoja ja pohtii teoksissaan monesti valon ja värin ominaisuuksia. Korkalo on toteuttanut julkisia taideteoksia Suomessa ja Iso-Britanniassa, ja hänelle on myönnetty Lapin taidepalkinto vuonna 2021.
Valajaskosken voimalaitokselle valmistunut Korkalon teos hyödyntää alumiinikomposiitista leikattuja kuvioita, jotka mukailevat virtaavan joen pehmeitä muotoja ja iltataivaan värejä. Teoksen inspiraationa toimi muun muassa voimalaitoksen graafisuuden ja keveydellä leikittelevän taiteen yhdistäminen.
Taideteoksen asennustöistä vastasi rovaniemeläinen MY-Insinöörit Oy. Voimalaitos sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, ja olemme kiinnittäneet rakennustöiden valmistelussa ja toteutuksessa erityistä huomiota ohikulkijoiden ja tekijöiden turvallisuuteen.
Taideteos on osa 70-vuotisjuhlavuotemme viettoa. Teimme viime syksynä yhdessä Suomen taiteilijaseuran kanssa portfoliohaun, joka oli avoin Suomessa aktiivisesti taiteen kentällä toimiville ammattitaiteilijoille ja taiteilijaryhmille. Etsimme teosta, joka ammentaa inspiraatiota ympäröivästä luonnosta ja huomioi luonnon monimuotoisuuden edistämisen. Teosten arviointiin osallistuivat myös Taiteen edistämiskeskuksen ja Lapin yliopiston asiantuntijat.
Lokan ja Porttipahdan säännöstelyn kehittämistyö toteutettiin vuosina 2010-2015. Sen tuloksena annettiin viisi suosituskokonaisuutta, ja toimintaa jatketaan Kemijärven säännöstelyn yhteistyöryhmässä. Säännöstelyn yhteistyöryhmässä toteutetaan suosituksia säännöstelyn kehittämistyössä sovituilla tavoilla.
Kemijoki Oy istuttaa Porttipahdan tekojärveen vuosittain vapaaehtoisena toimenpiteenä noin 6000 kpl 3-vuotiasta järvitaimenistukasta järven virkistyskalastusarvon ylläpitämiseksi.