Aluehinta
Hinta- tai tarjousalueen hinta, joka poikkeaa systeemihinnasta, mikäli siirtokapasiteettia ei ole riittävästi.
EPAD
Electricity Price Area Difference. EPAD on johdannainen, jonka referenssihinta on systeemihinnan ja tietyn aluehinnan erotus. EPAD-sopimuksia käytetään aluehinnan ja systeemihinnan erotukselta suojautumiseen.
Finanssimarkkinat
Merkittävimmät Pohjoismaissa toimivat johdannaismarkkinoiden kaupankäyntipaikat ovat Nasdaq Commodities sekä European Energy Exchange (EEX). Pörssien tarjoamia johdannaissopimuksia ovat futuurit, forwardit, hintaerosopimukset (EPAD) ja optiot. Johdannaissopimukset eivät johda sähkön fyysiseen toimitukseen.
Forward
Sähkön johdannaismarkkinoiden tuote. Forward on sopimus tulevaisuudessa tehtävästä kaupasta. Forwardeina noteerataan kauppapaikan mukaan kuukausi-, neljännesvuosi- ja vuosisopimuksia.
Futuuri
Sähkön johdannaismarkkinoiden tuote. Futuuri on sopimus tulevaisuudessa tehtävästä kaupasta. Futuurien nettoarvon tilitys alkaa sopimuksen tekemisen jälkeen ja jatkuu päivittäin sopimuksen toteutusajan loppuun. Toimitusaikana sopimukset netotetaan päivittäin systeemihintaa vastaan toimitusviikko kerrallaan. Futuurisopimuksina noteerataan kauppapaikan mukaan päivä-, viikko-, kuukausi-, neljännesvuosi- ja vuosisopimuksia.
Hinta- tai tarjousalue
Sähkömarkkinoilla tarjoukset jätetään hinta-alueittain. Pohjolan hinta-alueet ovat: Suomi, Ruotsi (4 aluetta), Norja (5 aluetta), Itä-Tanska sekä Länsi-Tanska.
Markkinatakaaja
Toimija, joka on sitoutunut ylläpitämään jatkuva-aikaisten markkinoiden likviditeettiä lähettämällä osto- ja myyntitarjouksia pörssin kanssa sovituin ehdoin sovituille tuotteille.
OTC-markkinat
Organisoitujen markkinapaikkojen (esim. Nord Pool ja Nasdaq) ohella kauppaa käydään sähköllä ja johdannaisilla kahdenvälisesti suoraan tai meklarin välityksellä. Näitä markkinoita kutsutaan OTC-markkinoiksi (Over The Counter).
Päivänsisäinen kaupankäynti
Kaupankäynti vuorokauden jokaiselle tunnille (tulevaisuudessa vartille) on jatkuva-aikaista ja kaupankäynti on aina avoinna. Viimeinen kaupantekomahdollisuus on tunti ennen toimitusta. Usein käytetään myös englanninkielistä termiä intraday.
Vuorokausimarkkinat
Sähkön fyysisen toimitukseen johtavat markkinat. Vuorokausimarkkinat ovat kerran päivässä vuorokautta ennen sähkön toimitusta käytävä suljettu huutokauppa. Toimijat lähettävät tarjoukset sähköpörssiin, missä tarjousten perusteella muodostetaan sähkön systeemihinta ja aluehinnat tunneittain. Englanninkielinen termi on day-ahead market.
Sähköjohdannainen
Sopimus, jolla sovitaan hinta tietylle sähkömäärälle (tuotteelle) sekä tietylle ajalle tulevaisuudessa. Sopimushintaa verrataan sovittuun vertailuhintaan (referenssihintaan), joka pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on yleensä Nord Poolin vuorokausimarkkinoiden systeemihinta tai aluehinta. Mikäli vertailuhinta on sopimushintaa alhaisempi, ostaja maksaa myyjälle sopimushinnan ja vertailuhinnan välisen eron, ja vastaavasti jos vertailuhinta on sopimushintaa korkeampi, myyjä maksaa ostajalle vertailuhinnan ja sopimushinnan eron. Johdannaissopimukseen ei välttämättä liity fyysistä sähkön toimitusta.
Sähkön johdannaismarkkinat
Kauppaa johdannaistuotteilla käydään kahdenvälisesti (yritysten suoriin kontakteihin perustuvat tai meklareiden/välittäjien kautta toimivat ns. OTC –markkinat) tai NASDAQ Commoditiesin tai EEX:n kautta. Kahdenväliset johdannaissopimukset voivat johtaa myös sähkön fyysiseen toimitukseen.
Systeemihinta
Kaikkien pohjoismaisella markkina-alueella jätettyjen osto- ja myyntitarjousten muodostamien tarjouskäyrien leikkauspiste, jossa ei ole huomioitu mahdollisia siirtorajoituksia.
Linkkejä:
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Sähkön tukkumarkkinat, finanssisääntely ja -markkinat