Osaajaksi energia-alalle
Teknologinen kehitys haastaa vanhaa energiaosaamista ja työtehtäviä muokataan uuteen liiketoimintaan paremmin sopiviksi. Muutos on nopea ja osaavan työvoiman varmistaminen edellyttää laadukasta ja ketterää koulutusjärjestelmää, joustavia tutkintorakenteita, työssä tapahtuvan kouluttautumisen uusia käytäntöjä sekä tiivistä yhteistyötä paikallisten koulutuksen järjestäjien kanssa.
Energia-alan työtehtävät ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Työtä tarjoavat mm. voimalaitokset, sähkö- ja kaukolämpöyhtiöt, energian myyntiin, jakeluun sekä siirtoon keskittyneet yritykset, laitetoimittajat sekä verkostourakointiyhtiöt. Lisäksi energia-alan ammattilaisia työskentelee julkishallinnon, viranomaistahojen, energia-alan järjestöjen ja muiden sidosryhmien palveluksessa. Energiaa tuotetaan ja käytetään paikallisesti, siksi energia-alalla on työpaikkoja joka puolella Suomea.
Oletko parhaillaan miettimässä, mitä tekisit peruskoulun tai tutkinnon suorittamisen jälkeen? Millainen koulutus johtaisi kiinnostavalle alalle ja kiinnostaviin tehtäviin?
Energia-alan koulutusta ja työllistymisvaihtoehtoja esitellään tarkemmin Energiamaailma-sivuilla.
Katso myös oheiselta videolta teekkarien vastauksia kysymyksiin, miksi kannattaa opiskella energiatekniikkaa ja miksi hakeutua alalle töihin.
Koulutus ja koulutuspolut
Ala työllistää monipuolisesti eri koulutustaustaisia osaajia: tekniikan alan, erityisesti sähköalan ammattiosaajia, insinöörejä, diplomi-insinöörejä, kauppatieteilijöitä, tradenomeja, oikeustieteilijöitä, ICT-osaajia.
Koulutusohjelmien sisältö ja vaatimukset voivat vaihdella oppilaitoksesta riippuen. Lisätietoa koulutuksesta ja koulutuspoluista löydät Energiamaailma-sivustolta.
Energiateollisuus ry jakaa vuosittain stipendejä jäsenyhtiöiden ehdotuksesta alaa opiskeleville nuorille. Stipendinsaajat ovat suorittaneet työssäoppimis-, harjoittelujakson tai opinnäytetyön energia-alan yrityksessä ja osoittaneet työssään innovatiivisuutta ja ammatillista kehittymistä.
Stipendirahasto
Energiateollisuus ry jakoi stipendejä jäsenyhtiöiden ehdotusten perusteella alaa opiskeleville nuorille. Stipendit jaettiin Energia-alan työnantajayhdistys Enertan lahjoitusvaroista perustetusta rahastosta. Stipendirahaston tarkoituksena on tukea ja kannustaa energia-alaa opiskelevia nuoria.
Stipendejä jaettiin ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen sähkö-, kaukolämpö- tai muusta energia-alaan liittyvästä koulutusohjelmasta valmistuville nuorille. Stipendin saajan oli suoritettava osa opinnoistaan (työssäoppimisjakso, harjoittelujakso tai opinnäytetyö) energia-alan yrityksessä. Lisäksi hänen oli osoitettava työssäoppimisjaksonsa aikana innovatiivisuutta ja ammatillista kehittymistä.
Keväällä 2023 Energiateollisuuden stipendejä jaettiin 15. kertaa. Stipendinsaajat tulevat eri puolilta Suomea ja edustavat kattavasti sekä ammatillista koulutusta että korkeakoulutusta (amk ja yliopisto) eri tutkintonimikkein.
Seuraavat työelämäyhteistyössä ansioituneet nuoret saivat 500 euron arvoiset stipendit:
(nimi, oppilaitos, tutkinto, esittänyt yritys)
Bhandari Bimal, Aalto-yliopisto, Diplomi-insinööri (Vantaan Energia Oy)
Hareja Oskari, LUT-yliopisto, Sähkötekniikan diplomi-insinööri (Lahti Energia Sähköverkko Oy)
Hassinen Lari, Riveria, Sähköasentaja (Enerke Oy)
Hepolampi Niko, LUT-yliopisto, DI (Lahti Energia Oy)
Kettunen Marika, LAB AMK, Energia- ja ympäristötekniikan insinööri (Lahti Energia Oy)
Lähteenmäki Veera, Tampereen AMK, Tradenomi AMK, (Elenia Oy)
Pölönen Juha, LUT-yliopisto, Sähkötekniikan DI (Elenia Oy)
Saxell Juha, Aalto-yliopisto, DI (Kymenlaakson Sähköverkko Oy)
Smolander Miika, Savonia AMK, Insinööri (Enerke Oy)
Yli-Mikola Juuso, LUT-yliopisto, DI (Pohjolan Voima Oy)
Yläkangas Aleksi, Tampereen yliopisto, Sähkötekniikan DI (Elenia Oy)
Onnittelut kaikille stipendinsaajille!
Vuoden 2024 stipendihaku avattaneen jälleen keväällä.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Koulutus, osaaminen ja alan vetovoima
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu