Ydinvoiman suosio on huippulukemissa. Kannatus on ollut yhtä korkealla ainoastaan energiakriisitalvena 2023. Täysin myönteisesti ydinvoimaan suhtautui 32 % ja pääpiirteissään myönteisesti 36 % vastaajista. Täysin kielteisesti suhtautuvia oli 2 %, ja 7 % vastaajista suhtautui ydinvoimaan pääpiirteissään kielteisesti. Suhtautuminen ydinvoimaan energialähteenä oli toisaalta myönteinen, toisaalta kielteinen 21 %:lla vastaajista.
”Kansalaiset tunnistavat ydinvoiman tärkeän roolin sähköjärjestelmässämme vähäpäästöisen perusvoiman tuottajana, joka takaa, että kotimaista sähköä on saatavilla kaikissa olosuhteissa”, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.
”Ydinenergia on ollut paljon esillä myös kehittyvänä ja mahdollistavana energiateknologiana, puhutaan sitten sähkön tai kaukolämmön pienimuotoisemmasta tuotannosta.”
Ydinenergian elinkaaripäästöt ovat energiantuotannon matalimpia, ja ilmastonmuutoksen torjunta on yksi keskeisistä tekijöistä ydinenergian suosion taustalla. Vastaajista 69 % hyväksyy ydinvoiman keinona torjua ilmastonmuutosta. Ydinenergia tarjoaa vakaata ja ennustettavaa energiaa ja huolehtii osaltaan, että sähkön hinta pysyy kohtuullisena.
Ydinenergialain kokonaisuudistus etenee hyvään suuntaan. Uudistus koskee esimerkiksi luvituksen oikea-aikaisuutta ja sujuvuutta. Lakiluonnosta odotetaan lausunnoille kesällä, ja laki on tarkoitus antaa eduskunnan käsittelyyn syksyllä.
”Keskeistä on huolehtia, että kansallinen säännöstö mahdollistaa sarjavalmistuksen ja yhteisen eurooppalaisen ydinlaitosmarkkinan muodostumisen”, toteaa Kostama.
”Puhdas sähkö on keskeinen kansallinen vahvuus kilpailtaessa kansainvälisistä teollisista investoinneista”, Kostama sanoo.
”Suomessa Posiva on lisäksi käynnistämässä turvallista ydinjätteen loppusijoittamista ensimmäisenä maailmassa, mikä osaltaan kasvattaa luottamusta ydinenergiaa kohtaan.”

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Edunvalvonta, energiantuotanto, ilmastopolitiikka, sähköntuotanto, tuotantomuodot

Ydinvoima, tuulivoima