Euroopan komission tuore esitys täydentää olemassa olevaa ilmastolakia vuodelle 2040 asetetulla välitavoitteella voimaan jäävän vuoden 2030 tavoitteen lisäksi. Välitavoitteena on yhdeksänkymmenen prosentit päästövähennykset vuoteen 2040 mennessä, joka on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.
Komission esitys uudistetuksi ilmastolaiksi on askel kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Tavoitteen saavuttamiseksi sähkön- ja lämmöntuotannon on käytännössä oltava lähes päästötöntä EU:n alueella vuoteen 2040 mennessä. Suomessa tähän päästään jo 2030.
Tavoitteiden toteutuminen edellyttää laajan keinovalikoiman hyödyntämistä. Tarvitaan merkittäviä toimia liikenteen ja teollisuuden puhdistamiseksi sähköistämällä sekä autot, että tehtaat. Tarvitaan hiilidioksidin talteenottoa, bioenergiaa, nielujen kasvattamista ja päästöttömään tuotantoon tehtäviä mittavia investointeja. Investoinnit ovat avainasemassa päästöjä vähennettäessä, erityisesti niitä tarvitaan energian siirtoverkkoihin ja puhtaaseen tuotantoon.
”Suomella on hyvät valmiudet toteuttaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja kasvaa yhä merkittävämmäksi investointikohteeksi. Sähkömme on puhdasta ja verkot ovat kansainvälisessä vertailussa sekä tehokkaat että edulliset”, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
”Lisäinvestointeja kaivataan kuitenkin kipeästi, jotta voimme saavuttaa ilmastotavoitteemme ja varmistaa energian saatavuuden myös jatkossa. Tämä edellyttää hallitukselta viisasta politiikkaa, investointiympäristön on oltava kunnossa, että hiilineutraalisuus muodostuu menestystekijäksemme”, Leskelä jatkaa.
Poliittista keskustelua käytiin esityksen valmisteluvaiheissa erityisesti siitä, mikä osa päästövähennyksistä voidaan toteuttaa EU:n ulkopuolisissa maissa. Lopulliseksi osuudeksi asettui 3 %.
Hiilidioksidin talteenotto vähentää ilmakehässä olevan hiilidioksidin varastoitaessa, ja mahdollistaa päästöttömien polttoaineiden tuotantoa esimerkiksi lentoliikenteeseen, yhdessä puhtaalla sähköllä tuotetun vedyn kanssa.
”Suomi on tässä kisassa vahvoilla hyvien puhtaan energian tuotanto-olosuhteiden, toimivien verkkojen, edullisen sähkön sekä bioenergian ja biogeenisen hiilidioksidin saatavuuden ansiosta. Näitä vahvuuksia tulee hyödyntää täysimääräisesti ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi”, toteaa Energiateollisuus ry:n ilmastoasiantuntija Petteri Haveri.
Asiantuntijamme tällä aihealueella


Ilmastopolitiikka, päästökauppa
- 11.11.2024 Ilmastotoimien rahoitus ja ilmastojohtajuus haussa COP29-kokouksessa Bakussa
- 30.11.2023 COP28