Mitä olet etsimässä?

Kolme päivää aikaa löytää yhteinen ratkaisu ilmastohaasteisiin

Bakun ilmastokokouksen toisella viikolla pitää kiriä ja silti aika loppuu kesken. Rahaa tarvitaan paljon enemmän kuin on luvattu, vauraat kehittyvät maat tarvitaan mukaan. Myös Euroopalla on kirittävää päästövähennyksissään.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät yhä konkreettisemmin sään ääri-ilmiöinä. Kuluvana vuonna on koettu uusia lämpöennätyksiä, myrskyt ovat runnelleet rannikoita, sateet ovat aiheutuneet tappavia tulvia – ja globaalit päästöt ovat nousseet uuteen ennätykseen.

Bakussa kinastellaan rahasta, vältellään päästöjen vähentämisestä ja rajoittamisesta päättämistä sekä tuskaillaan fossiilisten polttoaineiden merkitystä. Vaatimus, että monien maiden talouden perustana olevat öljy ja maakaasu pitäisi jättää maaperään, on ymmärrettävästi vaikea, mutta ratkaisun löytyminen on välttämätöntä

Kuilu rahoitustoiveiden ja -lupausten välillä on valtava. G20-maat ilmoittivat olevansa sitoutuneita menestyksekästä lopputulosta tukevaan rahoitusratkaisuun, mutta konkretiaa puuttuu. Rahan vastineeksi tulisi saada sitoumuksia päästöjen kasvun taittamisesta myös köyhimmissä maissa. Rahoitusratkaisua voi olla mahdoton saavuttaa ilman, että vauraat kehittyvät maat, kuten Kiina tai Saudi-Arabia ilmoittaisivat osallistuvansa köyhimpien maiden ilmastotoimien rahoitukseen edes vapaaehtoiselta pohjalta.

”Olisi löydettävä tasapaino kestävän kehityksen ja taloudellisten realiteettien välillä niin, että kaikki maat voivat osallistua ilmastotoimiin ja niiden rahoitukseen oikeudenmukaisesti”, sanoo Energiateollisuus ry:n ekonomisti ja ilmastopolitiikan asiantuntija Petteri Haveri.

Euroopan päästöt on saatu käännettyä lasku-uralle, mutta päästövähennyksiä pitää edelleen kirittää. Komissio esitti alkuvuodesta päästöjen vähentämistä -90 % vuoden 1990 tasosta, ja tämän viemisen konkreettiseksi lakiesitykseksi tulee olla aloittavan komission prioriteettilistalla. Erityisen paljon Euroopalla on tekemistä maakaasuriippuvuuden katkaisemisessa.

”Oma pesä pitää saada puhtaaksi, ja auttaa samalla muita puhdistamaan omat taloutensa. Tämä edellyttää ilmastotoimien rahoitusta, teknologiavientiä ja päättäväisyyttä. Pitää vaatia sekä itseltä että muilta enemmän”, alleviivaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Petteri Haveri

Ekonomisti

Energiantuotanto

Petteri Haveri

Ekonomisti

Energiantuotanto

+358 50 571 1554

Siirry takaisin sivun alkuun