Sähköön perustuvat ratkaisujen osuus kaukolämmön tuotannossa kasvaa kymmenillä prosenteilla kohti vuosikymmenen loppua. Tämän hetken näkymän mukaan vuosikymmenen lopulla jo puolet kaukolämmöstä perustuu hukkalämpöihin ja sähkökattiloihin.
Datakeskusten ja teollisuuden tuottamat hukkalämmöt ovat edelleen vajaakäytössä, ja datakeskuksia on tulossa lisää. Pienydinvoimalla saatetaan tuottaa lämpöä jo ennen kuluvan vuosikymmenen loppua, ja sähkökattiloilla tuotetun lämmön volyymi on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Oman lisänsä lämmitykseen tuo vetytalous, jos sen avaamiin mahdollisuuksiin osataan tarttua myös poliittisesti. Vedyn tuotannon yhteydessä syntyy suuret määrät hukkalämpöä, jota voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa.
”Polttoaineilla on tärkeä rooli jatkossakin, ettei sähkön hinta nousisi pilviin”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
”Samalla pitää muistaa, että merkittävä osuus energiapuusta koostuu metsäteollisuuden sivuvirroista, eikä energiantuotanto näiltä osin heikennä luonnon monimuotoisuutta. Meidän on samalla tärkeää muistaa vastuullisuus ja huolehtia siitä, että myös luontoarvot tulevat huomioiduksi”, Leskelä jatkaa.
Energiateollisuuden selvityksen mukaan polttamalla tuotettu lämpö vähentää sähkön kysyntää silloin, kun energiaa tarvitaan talvipakkasten takia eniten. Useimmat ei-polttavat tavat tuottaa lämpöä perustuvat tavalla tai toisella sähkön käyttöön, joten polttamisen voimakas väheneminen nostaisi sähkön hintaa silloin, kun se on muutenkin kalleinta. Pakkaskaudella sähkön kysyntää kasvattavat erityisesti kotitalouksien sähköön perustuvat lämmitysratkaisut.
”Sähkökattiloiden tuottama lämpö on kaksinkertaistunut viime vuodesta, ja suunta on edelleen ylöspäin”, Leskelä toteaa.
”Monipuolisuus on lämmitysjärjestelmän etu ja varmistaa sen, että lämpöä on tarjolla. Tuoreen tiedon mukaan kaukolämmön toimitusvarmuus on 99,98 %. Tästä pidetään kiinni jatkossakin.”
Asiantuntijamme tällä aihealueella
- 23.2.2024 Ukraina tarvitsee edelleen tukemme
- 12.12.2023 Onnistunut ilmastokokous on Suomen etu