Mitä olet etsimässä?

Esitys alueidenkäyttölaiksi ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa

Perjantaina lausunnoille tullut esitys alueidenkäyttölaiksi asettaa keinotekoisia rajoituksia uusiutuvan energian sijoittamiselle. Tuulivoiman osalta esitetään, että minimietäisyys asutuksesta olisi kahdeksan kertaa voimalan kokonaiskorkeus, aurinkovoimalle esitetään rakentamista hidastavia kaavoitusprosesseja. Energiateollisuus ry on huolestunut esityksen linjauksista.

Lausuntokierrokselle perjantaina tulleessa alueidenkäyttölakiesityksessä mainittu tuulivoiman etäisyyssääntö, eli kahdeksan kertaa tuulivoimalan kokonaiskorkeus, johtaisi 2000–3000 metrin etäisyyteen lähimmästä asutuksesta, ja aiheuttaisi radikaalin vähenemän potentiaalisten tuulivoima-alueiden laajuuteen sekä estäisi suurella todennäköisyydellä sen, että maatuulivoimarakentaminen etenisi ennusteiden edellyttämän lisäystarpeen mukaisesti.

Ympäristöministeriön konsulttiyhtiö FCG:ltä tilaaman raportin mukaan puhtaan teollisuuden vaatima sähkön lisäystarve ei vaarannu, mikäli etäisyydeksi asetetaan 800–1000 metriä. Sen sijaan jo esimerkiksi 1500 metrin raja vaarantaisi nämä tavoitteet. 2000-3000 metrin etäisyys olisi merkittävä heikennys rakennusmahdollisuuksiin.

Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu sähkön tuotannon kaksinkertaistaminen, ja sen mahdollistamiseksi esitetään luvituksen sujuvoittamista. Nyt julkistettu esitys vaikeuttaisi toteutuessaan merkittävästi puhtaan sähköntuotannon rakentamista.

”Ylimääräinen sääntely, joka vaarantaa puhtaan energian rakentamisen, on uhka Suomen ilmastotavoitteelle, kilpailukyvylle, ja houkuttelevuudelle saada uusia investointeja yhteiskunnan hyödyksi”, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.

”Puhdasta sähköä tarvitaan merkittävästi lisää teollisuuden prosessien, liikenteen ja lämmityksen päästövähennyksien toteuttamiseen. Suurin potentiaali nopeaan sähköntuotannon lisäämiseen on maatuulivoimassa, ja myös aurinkoenergialla on jatkossa oma osuutensa”, Kostama jatkaa.

Tuulivoimahankkeiden vaikutukset selvitetään kattavasti nykyisessä lupaprosessissa, etenkin yleiskaavoituksessa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA). Lisäksi nyt voimassa olevalla asetuksella säädetään sallittu melutaso. Meluohjearvot on Suomessa asetettu tieteellisen tiedon nojalla huomioiden sekä terveys- että viihtyisyysseikat, ja ne ovat tiukempia, kuin muulle ihmistoiminnalle asetetut rajat.

Mikäli etäisyysvaatimus ei julkistetun esityksen mukaan täyty, tuulivoimaloiden sijoittelun tulisi perustua tarkasti maakuntakaavoitukseen tai asuinrakennusten ja -rakennuspaikkojen omistajien suostumukseen.

Aurinkovoiman rakentaminen halutaan vahvistaa yleiskaavassa, jos voimalan koko on yli kymmenen hehtaaria, mikä vastaa teholtaan noin kymmenen megawatin aurinkovoimalaa. Kaavoitusvaatimus kohdistuisi valtaosaan suunnitteilla olevista aurinkovoimahankkeista. Kahdeksankymmentä prosenttia EK:n hankeikkunassa olevista aurinkovoiman investointisuunnitelmista on kooltaan yli esitetyn rajan.

”Toteutuessaan esitys hidastaisi merkittävästi uusiutuvan energian rakentamista ja leikkaisi tulevan talouskasvun ja puhtaan sähkön varaan investoivien teollisuushankkeiden mahdollisuuksia. Moni hanke on vaarassa peruuntua kokonaan”, Kostama sanoo.

”Asia on tärkeää korjata jatkovalmistelussa. Yksityiskohtaisten etäisyyssääntöjen säätäminen alueidenkäyttölaissa on hyvin poikkeuksellista, ja tuulivoima ja aurinkovoima olisivat ainoita toimintoja, joiden kohdalla kaavoitusvaatimukset kiristyisivät.”

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Jari Kostama

Johtaja

Energiantuotanto

Jari Kostama

Johtaja

Energiantuotanto

+358 50 301 1870

Siirry takaisin sivun alkuun