Hallitus julkaisi tänään perjantaina energia- ja ilmastostrategian luonnoksen, jota täydennetään lausuntokierroksen jälkeen syksyllä. Keskiviikkona lausuntokierrokselle lähti jo energia- ja ilmastostrategiaan linkittyvä keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma, jossa linjataan taakanjakosektorin ilmastotoimet. Energia- ja ilmastostrategioita on tapana julkaista kerran hallituskaudessa. Edellinen hallitus julkaisi omansa 2022. Ilmasto- ja energiakysymysten käsittely samassa strategiassa on mielekästä, sillä puhtaan energian tuottaminen mahdollistaa päästöjen vähentämisen myös muilla toimialoilla.
Energia-ala on pääomaintensiivinen, ja se investoi noin kolmanneksen kaikista Suomen teollisista investoinneista. Isojen pääomien sitominen energian tuotantoon ja jakeluun edellyttää ennakoitavaa toimintaympäristöä.
”Hallituksen energia- ja ilmastostrategia on lähes yllätyksetön, eikä juuri sisällä hallitusohjelmasta ja puoliväliriihen päätöksistä poikkeavia kirjauksia. Positiivinen yllätys oli 200 miljoonan euron myöntövaltuuden lisääminen teollisuus- ja energiapoliittisesti merkittäville energiaan liittyville suurille demonstraatiohankkeille 2026 – 2029”, toteaa Energiateollisuus ry:n johtaja Jari Kostama.
Haasteitakin on. Sähköverkkojen voimassa oleva valvontamalli heikentää investointimahdollisuuksia sähkön siirtoon sinne missä sitä tarvitaan, ja valmisteilla olevan alueidenkäyttölain vaikutus tuuli- ja aurinkovoimaan saattaa vähentää investointeja uusiutuvaan energiaan tuntuvasti. Lisäksi sähköä kuluttavien investointien näkymät saattavat heikentyä, mikäli datakeskusten veronkorostus toteutuu. Sähkön käytön lisääminen mahdollistaa edelleen uudet investoinnit uusiutuvaan tuotantoon.
”Hallitusohjelman ja sen mukaisen energia- ja ilmastostrategian toteuttamisen haaste on vireillä olevissa toimenpiteissä, jotka saattavat merkittävästi hidastaa tavoitteiden toimeenpanoa ja uusiutuvan energian investointien toteutumista”, Kostama sanoo.
”Tavoitteista olemme yhtä mieltä, on syytä toivoa, että tie vie perille.”
Asiantuntijamme tällä aihealueella

Edunvalvonta, energiantuotanto, ilmastopolitiikka, sähköntuotanto, tuotantomuodot