Kansainvälinen yhteistyö
Energiateollisuus ry tekee läheistä yhteistyötä useiden kansainvälisten järjestöjen ja verkostojen kanssa. Yhteistyö lisää eri osapuolten asiantuntemusta ja antaa tavoitteille vahvemman äänen esimerkiksi EU:n päätöksenteossa.
Yhteistyöllä vaikuttavuutta
Sekä Energiateollisuus ry:n asiantuntijat että jäsenyhtiöiden edustajat toimivat erilaisissa kansainvälisissä työryhmissä, joiden tavoitteena on muodostaa energia-alan näkökulmasta mahdollisimman yhtenäisiä kantoja pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen energia- ja ilmastopolitiikkaan.
Kansainväliset järjestöt
Eurelectric on eurooppalaisen sähköteollisuuden etujärjestö.
Järjestön missiona on johtaa Euroopan energiamurrosta puhtaan sähkön avulla. Järjestön tavoitteita ovat:
- Tukea EU:n vihreän kasvun ohjelmaa mahdollisuutena yrityksille ja kansalaisille
- Varmistaa, että kaikki vähähiilisen energian teknologiat ovat käytettävissä ilmastoneutraalissa tulevaisuudessa
- Edistää vähähiilistä elämäntapaa, jossa sähköiset ratkaisut ja palvelut ovat laajalti käytössä
- Varmistaa ja osoittaa energiajärjestelmän ja energiateollisuuden joustavuus ja kriisinkestävyys
Energiateollisuus ry on Eurelectricin jäsen ja vaikuttaa sen avulla energia-alaa koskevaan eurooppalaiseen lainsäädäntöön ja yritysten kilpailu- ja toimintaedellytyksiin, jotta Energiateollisuuden tavoitteet voidaan saavuttaa.
Energiateollisuuden edustajat toimivat Eurelectricin hallituksessa ja valiokunnissa sekä monissa työryhmissä yhdessä muiden Eurelectricin jäsenmaiden edustajien kanssa toimialan yhteisen kannan muodostamiseksi ja viestimiseksi eurooppalaiseen päätöksentekoon.
- Eurelectricin verkkosivut
- Yhteyshenkilö ET:ssä: Jukka Leskelä
Euroheat & Power on kaukolämpöalan kansainvälinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää kestävää lämmitystä ja jäähdytystä Euroopassa ja sen ulkopuolella.
Brysselistä käsin toimivassa järjestössä on jäseniä yli 30 maasta. Jäseniä ovat kansalliset kaukolämpö ja -jäähdytysjärjestöt, kaukolämpöjärjestelmiä käyttävät julkiset laitokset, teollisuusjärjestöt sekä alalla toimivat yritykset, yliopistot, tutkimustahot ja konsulttitoimistot.
Euroheat & Powerin visiossa energiamurros kytkeytyy kestäviin kaupunkeihin, kestävät kaupungit taas kestävään lämmitykseen ja kestävä lämmitys puolestaan kaukolämpöön. Kaukolämpöratkaisuissa yhdistyvät paikalliset resurssit ja tarpeet.
Kaukolämpö on Suomessa ja Pohjoismaissa tuttu, mutta Keski- ja Etelä-Euroopassa sen rooli ei ole vielä yhtä vakiintunut. Kaukolämpö tunnistetaan kuitenkin keskeiseksi vaihtoehdoksi, kun korvataan kaasuun perustuvaa lämmitystä. Suomalainen kaukolämpöjärjestelmä, jossa hyödynnetään tehokkaasti uusiutuvaa energiaa ja hukkalämpöä tukee siirtymää hiilineutraaliin talouteen. Energiateollisuus ry on aktiivinen jäsen Euroheat & Powerissa ja huolehdimme yhdessä, että kaukolämmön ja kaukolämpöverkkojen tarjoamat mahdollisuudet huomioidaan, kun Euroopassa etsitään ratkaisuja lämmityksen ja jäähdytyksen päästövähennyksiin.
- Euroheat & Powerin verkkosivut
- Yhteyshenkilö ET:ssä: Janne Kerttula
GEODE on yli 1200 paikallisen eurooppalaisen kaasu- ja sähkönjakeluyhtiön etujärjestö, joka edustaa sekä yksityisiä että julkisesti omistettuja yhtiöitä 15 maassa. GEODEn jäsenyhtiöillä on yhteensä 100 miljoonaa asiakasta. Järjestö ajaa paikallisten jakeluyhtiöiden asiaa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ja mahdollistaa asiantuntemuksen ja tiedon jakamisen jäsentensä välillä. Energiateollisuus ry on GEODEn jäsen ja osallistuu sen työryhmien toimintaan aktiivisesti.
Jakeluyhtiöillä on tärkeä rooli kilpailun, toimitusvarmuuden sekä älykkäiden verkkojen mahdollistajina. Lisäksi ne ovat avainasemassa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. GEODE huolehtii, että jakeluyhtiöiden merkitys muistetaan myös kansainvälisellä tasolla.
- GEODEn verkkosivut
- Yhteyshenkilö ET:ssä: Ina Lehto
Hydrogen Europe edistää vedyn roolia päästöttömän yhteiskunnan mahdollistajana. Järjestö edustaa yli 165 toimialan yhtiötä ja kansallista järjestöä.
Hydrogen Europe toimii vetyalan äänenä EU:ssa. Se tuo yhteen teollisuuden toimijoita, suuryrityksiä ja pk-yrityksiä, jotka toimivat vetyteknologian parissa. Innovaatiotoiminnassa Hydrogen Europe tekee yhteistyötä Euroopan komission sekä tutkimusyhteisön kanssa Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) -hankkeessa.
- Hydrogen Europen verkkosivut
- Yhteyshenkilö ET:ssä: Heikki Lindfors
Nordenergi on pohjoismaisten energia-alan järjestöjen yhteistyöverkosto.
Energiateollisuus ry:n lisäksi Nordenergin jäseniä ovat Swedenergi, Renewables Norway, Green Power Denmark ja Samorka (Islanti). Jäsenjärjestöt edustavat yli 2000 yhtiötä, jotka toimivat sähköalan lisäksi kaukolämmön, kaasun ja palveluiden parissa.
Nordenergin tavoitteena on vahvistaa pohjoismaisia sähkömarkkinoita. Energiateollisuus ry huolehtii yhdessä muiden Nordenergin järjestöjen kanssa, että pohjoismaisten energia-alan toimijoiden ääni on edustettuna myös eurooppalaisen sähköteollisuuden etujärjestössä Eurelectricissa sekä laajemmin EU:ssa.
Nordenergilla on Brysselissä yhteinen toimisto, jossa toimii myös joukko jäsenyrityksiä
- Nordenergin verkkosivut
- Yhteyshenkilöt ET:ssä: Antti Kohopää ja Pekka Salomaa
Nucleareurope on ydinenergian etujärjestö, joka toimii Euroopan ydinteollisuuden äänenä energiapoliittisissa keskusteluissa EU:ssa.
Jäseniä järjestöllä on 15 EU-maasta, ja jäsenet edustavat yhteensä lähes 3 000 yritystä.
Nucleareurope tarjoaa tietoa ja asiantuntemusta ydinenergian roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja energian toimitusvarmuudessa ja vie alan viestiä EU:n päättäjille. Yhdessä Nucleareuropen kanssa Energiateollisuus ry edistää ydinvoiman hyväksyttävyyttä ja varmistaa päästöttömän energiajärjestelmän toimintaedellytykset.
- Nucleareuropen verkkosivut
- Yhteyshenkilö ET:ssä: Annina Alasaari
WindEurope on aktiivinen tuulivoimateollisuuden viestinviejä, joka edistää tuulivoiman toimintaedellytyksiä Euroopassa ja globaalisti.
Järjestö toimii yli 35 maassa ja jäseniä on yli 400. Monipuolinen jäsenkunta sisältää tuulivoimalavalmistajien lisäksi komponenttitoimittajia, tutkimuslaitoksia, kansallisia järjestöjä, hankekehittäjiä, urakoitsijoita, ja sähkön tuottajia.
Yhdessä WindEuropen kanssa Energiateollisuus ry edistää tuulivoiman hyväksyttävyyttä ja varmistaa päästöttömän energiajärjestelmän toimintaedellytykset.
- WindEuropen verkkosivut
- Yhteyshenkilö ET:ssä: Annina Alasaari
World Energy Council (WEC) on riippumaton kansainvälinen energia-alan asiantuntijoiden ja ajatushautomoiden yhteistyöjärjestö. Sen tehtävänä on tuottaa tietoa ja näkemyksiä energia-alan kehityksestä päätöksentekijöitä sekä alan toimijoita varten. WEC on perustettu vuonna 1923 ja sen toiminnassa on mukana noin sata jäsenmaata sekä tuhansia yrityksiä.
World Energy Council Finland on WEC:n suomen jäsenosasto, jonka ydintehtäviin kuuluu kaksi asiaa:
WEC Finland tuo uusia avauksia suomalaiseen energiakeskusteluun sekä toimii johtavana alustana alan tulevaisuudesta käytävälle dialogille mm. erilaisten tilaisuuksien sekä julkaisuiden kautta.
WEC Finland toimii energia-alan tulevaisuutta pohtivana ajatushautomona. Tämä työ perustuu WEC Finlandin jäsenten asiantuntemukseen sekä kansainvälisiin verkostoihin.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Edunvalvonta, ilmastopolitiikka
- 29.4.2024 Mistä vaiettiin – mistä puhuttiin?
- 22.3.2024 Ympäristöneuvostossa ilmastopolitiikan tulevaisuus
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu