Suunnitelmassa tullaan määrittelemään luontotyyppien sekä lajien elinympäristöjen ennallistamis- ja palauttamistavoitteet. Näiden lisäksi mainitaan tavoitteiden määrittely ”muille luonnon monimuotoisuutta parantaville toimille”, mitkä tulisi ET:n näkemyksen mukaan esittää täsmällisemmin.
Suunnitelmaan sisältyisi jokien kytkeytyneisyyden esteitä koskeva selvitys. ET katsoo, että esteiden sosioekonomiset vaikutukset tulee huomioida. Suunnitelmassa tulee todeta, että alkuvaiheessa keskitytään pienvesiin. Huomionarvoista on, että komission ohjeistus vapaana virtaaviin jokiin ei lähtökohtaisesti toimi Suomen olosuhteissa, ja vaellusesteiden poistoa tulee tarkastella etenkin ekologisen vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmasta.
Suunnitelman mukaan ennallistamissuunnitelman taloudellisista vaikutuksista tehdään laadullinen yhteenveto. ET katsoo, että olisi hyvä tarkentaa sitä, miltä osin ja miten taloudelliset vaikutukset arvioidaan. Arvioinnissa tulee käsitellä sitä, miten eri toimijat saavat tiedon alueista, joilla ennallistamissuunnitelma vaikuttaa (ennallistettavat tai palautettavat alueet, heikentymättömyysvelvoitteen alaiset alueet). Arvioinnin tulee kattaa heikentymättömyysvelvoitteen vaikutukset elinkeinoelämälle huomioiden Suomen käyttöönottama luonnonmaantieteellisen tason tarkastelu. Ennallistamisasetuksen artikla 6 (uusiutuvan energian hankkeet) rooli ja merkitys tulee selvittää kattaen vaikutukset maankäyttöä tarvitsevien hankkeiden (esim. tuuli- ja aurinkoenergia sekä liityntäjohdot) suunnitteluun ja toteutukseen. Myös vaikutukset talousmetsien käyttöön ja hakkuupotentiaaliin osana luonnonvarojen hyödyntämistä ovat tärkeitä näkökulmia.
Asiantuntijamme tällä aihealueella

Ympäristösääntely ja ilmansuojelu, energiantuotannon sivutuotteet