Komponenttien varastointi voi alentaa sähkönjakelun riskitasoa merkittävästi. Vaikka muut varautumistavat voisivatkin estää keskeytyksen häiriön sattuessa, toinen häiriö samassa verkon osassa voi aiheuttaa keskeytyksen. Varastoidun komponentin avulla riskitaso voidaan palauttaa normaaliksi ensimmäisen häiriön jälkeen.
Pienille verkkoyhtiöille yhteisvarastointi voi olla käytännössä ainoa tapa hallita kriittisten komponenttien vikaantumisriskiä. Niillä ei välttämättä ole mahdollisuutta investoida esimerkiksi varalla olevaan päämuuntajaan. Siksi yhteisvarastointi voi olla niille erityisen tärkeä keino toimitusvarmuuden parantamiseksi.
Sähköverkkoihin rakennettu sisäinen resilienssi ja varalla oleva kapasiteetti vähenee nopeasti sähköistymisen edetessä ja kuormien kasvaessa. Jatkossa investoinnit voidaan yhteisvarastoinnin ansiosta kohdentaa teollisuuden, liikenteen ja kuluttajien tarvitsemaan infrastruktuuriin eikä niitä tarvitse tehdä verkossa mahdollista vikatilannetta odottaviin komponentteihin.
Yhteisvarastoinnilla voidaan tehokkaasti hallita toimitusketjuihin, saatavuuteen ja kansainvälisiin kuljetuksiin liittyviä riskejä. Esimerkiksi päämuuntajilla riski on huomattava. Varastoidut komponentit muodostavat puskurin ja tuovat lisää aikaa seuraavien komponenttien hankinnalle.
Lopuksi hankkeen yhteenvedossa todetaan: Toiminnan edellytyksenä on, että varautumisvarastoon osallistuu riittävä määrä sähköverkkoyhtiöitä, jotka hyötyvät taloudellisesti ja toiminnallisesti yhteisestä varastosta erilaisissa kriisitilanteissa. Varastointiin liittyvien kulujen ja poistojen hyväksyminen valvontamallissa ei ole välttämätöntä, sillä ne ovat suhteellisen pieniä verrattuna varaston tuomiin etuihin.
Sähkötutkimuspooli oli yksi hankkeen rahoittajista.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Sähkötutkimuspoolin asiamies, verkkosäännöt, kyberturvallisuus, sähkön pientuotannon liittäminen, sähköinen liikenne