Lauhdevoima
Lauhdevoimalla tarkoitetaan sähkön tuotantoa, joka tuotetaan lämpövoimalaitoksissa ilman lämmön tuotantoa. Lauhdevoiman etu on siis, että sen tuotanto voidaan ajoittaa tarkasti sähkön kysynnän perusteella.
Lauhdevoiman tuotannossa hyödynnetään monia polttoaineita. Puupolttoaineet on ollut merkittävin polttoaine lauhdevoiman tuotannossa, seuraavaksi suurin osuus on kivihiilellä ja turpeella. Lisäksi lauhdevoimaa tuotetaan kierrätyspolttoaineilla, öljyllä ja maakaasulla.
Suomessa käytetystä sähköstä vuonna 2022 tuotettiin lauhdevoimalla vajaat 5 prosenttia. Lauhdevoimalla on merkittävä rooli pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla, koska sitä voidaan tuottaa aina tarvittavana ajankohtana. Lauhdevoimalla voidaan siis vastata nopeasti sähkön kysynnän ja sään mukaan vaihtelevan tuotannon tarpeisiin.
Usein kysyttyä lauhdevoimasta
Lauhdevoimalla tarkoitetaan sähkön tuotantoa, joka tuotetaan lämpövoimalaitoksissa ilman lämmön tuotantoa. Lauhdevoimaa tuotetaan käyttämällä höyryturbiineja. Korkeapaineista ja -lämpöistä höyryä tuotetaan siirtämällä polttamisessa syntyvä lämpö laitoksen vesi-höyrypiiriin. Polttoaineena voidaan käyttää esimerkiksi puuta, jätettä tai fossiilisia polttoaineita. Höyry johdetaan höyryturbiiniin, jossa höyryn sisältämä energia muunnetaan mekaaniseksi energiaksi. Turbiini taas pyörittää generaattoria, joka tuottaa sähköä. Tämä sähkö siirtyy voimalaitoksen verkostoon ja edelleen sähköverkkoon jakeluun.
Lauhdevoiman suuri hyöty on sen kyky tuottaa suuria määriä sähköä ja joustavasti. Tämä on tärkeää sähköverkon vakauden kannalta erityisesti huippukulutusaikoina. Lauhdevoimalaitokset voivat käyttää monia erilaisia polttoaineita, mikä tarjoaa joustavuutta polttoaineiden valinnassa ja toimitusvarmuudessa.
Toisaalta lauhdevoiman haittoihin kuuluvat polttoaineiden ja jäähdytysvesien käytöstä johtuvat ympäristövaikutukset, kuten hiilidioksidipäästöt, vesistöjen lämpeneminen ja rehevöityminen. Esimerkiksi kivihiilen ja turpeen poltto aiheuttavat huomattavia haitallisia ympäristövaikutuksia. Suomessa lauhdevoiman tuotanto on nykyisin vähäistä ja suurin osa lauhdevoimasta tuotetaan uusiutuvalla puupolttoaineella. Suomessa ei kuitenkaan kasvateta erikseen puuta energiakäyttöön. Käytettävä puu on hakkuiden, metsänhoidon ja metsäteollisuuden sivu-, tähde- ja jätevirtoja. Näitä virtoja ovat esimerkiksi hakkuutähteet, pienpuut, kannot, oksat, kuoret ja purut.
Lauhdevoiman tuotannossa syntyy jätettä pääasiassa polttoaineen käytöstä. Lauhdevoimalaitoksissa käytetään fossiilisia ja kiinteitä puupolttoaineita, joiden poltosta syntyy tuhkaa polttoprosessin ja savukaasujen puhdistuksen eri vaiheissa. Tuhka sisältää mineraaleja ja muita aineksia, jotka tekevät siitä hyödyllisen materiaalin maarakentamisessa. Sitä voidaan käyttää seosaineena esimerkiksi stabiloinnissa ja parantamaan heikosti kantavia maita. Lisäksi tuhkaa käytetään usein täyteaineena muun muassa teiden ja pengerten rakentamisessa. Sitä käytetään myös sementin ja muiden rakennusaineiden valmistuksessa. Savukaasujen puhdistuksesta voi myös syntyä erityisiä jätteitä.
Lauhdevoiman tuotannossa syntyy sekä suoria että epäsuoria päästöjä. Suoria päästöjä syntyy tuotannossa tarvittavan polttoaineen palamisesta. Näitä ovat esimerkiksi hiilidioksidi (CO2), rikkidioksidi (SO2) ja typen oksidit (NOx), jotka voivat ilmakehään päästessään aiheuttaa ilmanlaadun heikkenemistä. Lisäksi lauhdevoiman vesijärjestelmissä ja jäähdytysvesissä voi olla lämpöpäästöjä, jotka vaikuttavat vesiekosysteemeihin ja niiden eliöstöön.
Epäsuorat päästöt liittyvät polttoaineen tuotantoon ja kuljetukseen, kuten kivihiilen louhintaan tai öljynjalostukseen, mikä myös aiheuttaa ympäristövaikutuksia. Tämän vuoksi lauhdevoiman ympäristövaikutusten hallinta ja vähentäminen ovat keskeisiä haasteita energiatuotannossa.
Suomessa lauhdevoiman tuotanto on nykyisin vähäistä ja suurin osa lauhdevoimasta tuotetaan uusiutuvalla puupolttoaineella. Suomessa ei kuitenkaan kasvateta erikseen puuta energiakäyttöön. Käytettävä puu on hakkuiden, metsänhoidon ja metsäteollisuuden sivu-, tähde- ja jätevirtoja. Näitä virtoja ovat esimerkiksi hakkuutähteet, pienpuut, kannot, oksat, kuoret ja purut.
Lauhdevoiman ekologinen vastuullisuus keskittyy päästöjen ja ympäristövaikutusten minimointiin, kuten hiilidioksidin ja muiden saasteiden hallintaan. Lisäksi vastuita kuuluu vesistöjen suojeluun ja laitosten maankäyttöön sekä rakentamiseen liittyvien biodiversiteettivaikutusten minimoimiseen. Sosiaalisesti vastuullisuus koskee työntekijöiden hyvinvointia, turvallisuutta ja paikallisten vaikutusten minimointia. Taloudellisesti vastuullinen toiminta varmistaa tehokkaan resurssien käytön ja taloudellisen kestävyyden pitkällä aikavälillä, huomioiden investoinnit ja tuotantokustannukset.
Lue polttoon perustuvan tuotannon toimenpiteistä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Lauhdevoiman haittoja lievennetään monin tavoin. Yksi keskeinen toimenpide on parantaa tehokkuutta ja vähentää polttoaineen kulutusta optimoimalla voimaloiden toimintaa ja huoltovälejä. Lisäksi lämpötilan ja kemikaalien vesistövaikutusten minimointi voidaan saavuttaa käyttämällä edistyneitä jäähdytysratkaisuja ja jäteveden käsittelytekniikoita. Päästöjen vähentämiseksi moderneissa lauhdevoimaloissa tullaan ottamaan käyttöön hiilidioksidin talteenottojärjestelmiä.
Polttoaineiden hankintamenettelyillä ja -sopimuksilla sekä polttoainetoimittajien auditoinneilla vaikutetaan kestävien tuotantotapojen kehittymiseen. Lisäksi laitosalueilla pyritään lisäämään biodiversiteetin määrää.
Lue polttoon perustuvan tuotannon toimenpiteistä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Selvitykset ja tutkimukset