Mitä olet etsimässä?

Sähkön mittaus

Suomi on yksi ensimmäisistä maista, jossa sähkönkulutuskohteet ja -tuotantokohteet voidaan mitata varteittain. Nykyään tunneittain mitatut kohteet siirretään varttimittauksen piiriin viimeistään 1.1.2029 alkaen ja vanhat etämittauslaitteet vaihdetaan uusiin etämittauslaitteisiin viimeistään 4.7.2031.

Mittauksista ja mittauslaitteista vastaa alueella toimiva sähköverkkoyhtiö. Ennen tuntimittausta kotitalousasiakkailla ja pienyrityksillä on ollut mittalaite, jonka lukeman selvittäminen edellytti, että verkkoyhtiö lähetti sähköasentajan lukemaan mittaria tai pyysi asiakasta itse lukemaan mittarinsa. Yleensä tällainen mittari luettiin kerran vuodessa.

Mittauksista ja mittauslaitteista vastaa alueella toimiva sähköverkkoyhtiö.

Etäluennassa energiamittarilta luodaan televerkon, Internetin tai sähköverkon avulla yhteys keskitettyyn mittareiden luentajärjestelmään ja sieltä mittaustiedot toimitetaan sähköverkkoyhtiön mittaustietojärjestelmään. Kunkin vartin tai tunnin energiankäyttötiedot toimitetaan kuluvan päivän osalta seuravana päivänä datahubiin, jossa mittaustiedot ovat asiakkaan, sähkönmyyjän, sähköverkkoyhtiön sekä valtuutettujen kolmansien osapuolien käytettävissä. Viimeistään 1.1.2026 mittaustiedot tullaan toimittamaan datahubiin vähintään joka kuudes tunti. Uusien etäluettavien mittauslaitteiden avulla voidaan seurata entistä tarkemmin sähkönjakelun keskeytyksiä ja myös jännitteen laatua.

Asiakkaan on mahdollista saada tarkempia kulutusraportteja datahubista, sähkönmyyjän – tai verkkoyhtiön online-palvelusta. Tarkka luenta mahdollistaa myös aikaisempaa monipuolisempia hinnoitteluvaihtoehtoja, esimerkiksi sähkön hinnan eriyttämistä vuorokaudenajan tai vuodenajan mukaan. Pörssisähkön spot-hinnan vaihdellessa voimakkaasti, asiakas hyötyy, jos hän käyttää vähän sähköä juuri kalliina ajanhetkinä.

Tarkempi tieto kulutustiedoista mahdollistaa erilaiset kulutusjoustot.

Tarkempi tieto kulutustiedoista mahdollistaa erilaiset kulutusjoustot, eli sen että sähköä käytetään silloin, kun se on koko järjestelmän kannalta tehokkainta. Tämä vähentää tehohuippuja ja mahdollistaa ympäristöystävällisemmän, usein ajallisesti voimakkaasti vaihtelevan energiantuotannon. Sähkön käyttäjä hyötyy kysyntäjoustosta sähkölaskussaan, kun sähköä käytetään (esimerkiksi ladataan lämminvesivaraajaa tai sähköautoa), kun sähkö on halvinta.

Etäluettavien mittauslaitteen luenta ei vaadi sähköyhtiöltä pääsyä kiinteistöön. Usein sähkönjakelu voidaan myös sekä kytkeä päälle että pois käymättä paikalla. Asiakkaan muuttaessa taikka halutessa vaihtaa tuotetta tai sähkönmyyjäänsä muutoshetken mittarilukemat voidaan lukea etänä. Sähköverkkoyhtiön osalta tarkempi kulutuksen seuranta helpottaa myös verkon suunnittelua.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Miia Miettinen

Asiantuntija

Verkot ja palvelut

Miia Miettinen

Asiantuntija

Verkot ja palvelut

+358 50 351 3573

(perhevapaalla 16.1.2025 alk.)

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Siirry takaisin sivun alkuun