Mitä olet etsimässä?

Miten voin vähentää energiankäyttöäni? 

Sähkön säästö alkaa siitä, että otat selvää, miten juuri sinä käytät sähköä. Tarkempi perehtyminen omaan sähkönkäyttöön ja sen ajoittumiseen helpottaa energiansäästötoimien kohdistamista.

Tutustu omaan energiankäyttöösi energiayhtiön palvelussa

Sähkösopimuksen haltijana näet sähkönkäyttösi oman energiayhtiösi palvelusta. Palvelun tarjoaa sähkönsiirrosta vastaava yhtiö ja valtaosa energianmyyjistä. Myös vesi- ja kaukolämpökulutuksesi voit löytää energiayhtiösi palvelusta. Kulutusseurantapalvelut ovat maksuttomia.

Etsi online-palvelusi oman energiayhtiösi nettisivuilta, joilta löytyy myös kirjautumisohjeet palveluun. Voit myös olla yhteydessä energiayhtiösi asiakaspalveluun.

Online-palvelussa näet oman sähkönkäyttösi tunnin, päivän, viikon, kuukauden tai vuoden tarkkuudella. Tuntitason tiedoista voi tarkastella jopa edellisen vuorokauden sähkön käytön jakautumista ja päätellä mistä vaihtelut johtuvat. Sähkölämmitteisissä taloissa näkyy usein selvästi lämminvesivaraajien ja lattialämmitysten vaikutus. Kulutus kasvaa usein huomattavasti töihin lähdön ja paluun aikoihin. Sähkökiukaan ja muiden suuritehoisten laitteiden käyttö on myös havaittavissa tuntiseurannasta. Samoin tuntitason seuranta paljastaa peruskulutuksen tason, eli sen kuinka paljon kotisi sähkölaitteet kuluttavat koko ajan sähköä.

Energiayhtiösi online-palvelussa näet oman sähkönkäyttösi tunnin, päivän, viikon, kuukauden tai vuoden tarkkuudella.

Sähkönkulutuksen tutkiminen ja seuranta kertoo kulutuksesi muuttumisesta, eli onko se vaikkapa kasvanut vuodesta toiseen tai miten ulkolämpötila vaikuttaa kulutukseen. Lisäksi se auttaa päättelemään, vaikuttaako sähkönkulutus järkevältä ja kohtuulliselta, löytyykö kodista jokin sähkösyöppö laite tai toimiiko jokin laite liian suurella teholla tai turhan pitkiä aikoja. Tutustumisen jälkeen on mahdollista arvioida, onko asialle tehtävissä jotain ja mistä löytyisi potentiaalisimmat säästökohteet. Olisiko vaikkapa huoneiden lämmityksessä tehostamisen varaa tai olisiko jokin laite perusteltua uusia. Voit pohtia, voisiko pienillä muutoksilla ja uusilla käyttötavoilla vähentää kulutusta tai siirtää kulutusta halvemmille tunneille.

Wattimaisteri -sivulta löydät lisävinkkejä kulutuksen seurantaan. Katso sivuilta tarkemmin, miten voit hyödyntää kulutuksen seurantaa ja mitä siitä voi päätellä. 

Asiantuntijat auttavat 

Energiayhtiön palvelussa omaan energiankäyttöön tutustumisen jälkeen omista energiansäästömahdollisuuksista on helpompi keskustella yhdessä asiantuntijan kanssa. Oman sähköyhtiösi asiakaspalvelu auttaa sinua oikeiden toimien suunnittelussa.

Myös Asiaa Energiasta -neuvonnassa energianeuvojat vastaavat kuluttajien kysymyksiin. Alueelliset energianeuvojat opastavat kotitalouksia ja taloyhtiöitä energiansäästössä ja energiatehokkuuden parantamisessa. Lisämateriaalia energiansäästöstä ja neuvojien yhteystiedot löytyvät täältä: Kuluttajien energianeuvonta.

Säästömahdollisuuksia lämmityskaudelle

Jokainen koti ja muu energiankäyttökohde on erilainen. Vaikuttavimpien toimien löytämistä helpottaa, jos kohteen energiankäyttöön on tutustuttu.

Sähkönsäästövinkkejä lämmityskauden alkaessa

Nopeimmin säästöä lämmityskuluissa tulee huonelämpötilaa laskemalla.  Seuraa lämpötiloja huonekohtaisesti, usein makuuhuoneissa ja varastotiloissa riittää oleskelutiloja alhaisempi lämpötila. Tiloja ei kannata lämmittää turhaan.

Ilmalämpöpumpuista on hyötyä erityisesti, jos kohteessa on suora sähkölämmitys. Lauhana talvena ilmalämpöpumpulla voidaan tuottaa jopa puolet pientalon tarvitsemasta lämmöstä. Tutustu huolella oman lämpöpumppusi käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Patterit kannattaa säätää muutamaa astetta lämpöpumpulle asetettua tavoitelämpötilaa alemmaksi.

Pienilläkin investoinneilla voi laskea merkittävästi kokonaisenergiankulutusta. Jo aikansa palvelleiden sähköpatterien ja termostaattien vaihtaminen nykyaikaisiin mahdollistaa lämpötilan ohjaamisen tehokkaammin ja jopa keskitetysti. Tarkka lämpötilan säätö säästää energiaa ja keskitetyillä ohjausjärjestelmillä lämpötilapudotuksia voi tehdä valituissa huonetiloissa tai koko kiinteistössä poissaolon aikana.

Ilmanvaihtoon ja lattialämmityksiin kannattaa tutustua, säätää ja käyttää oikein ja tarpeen mukaan. Riittävän ilmanvaihdon ja lämmityksen ylläpito on kuitenkin välttämätöntä, että kiinteistön rakenteet ja asumisolosuhteet pysyvät kunnossa.

Tulisijaa hyödyntämällä erityisesti kovimmilla pakkasilla voidaan vähentää sähkön kokonaiskulutusta merkittävästi. Polttopuut kannattaa hankkia ajoissa ennen pakkaskautta.

Kulutuksen ajoittamisella edullisemmille tunneille vaikutetaan myös sähkön riittävyyteen.

Suoraan pörssisähkön hintaan perustuvissa sähkösopimuksissa sähkönkäytön ajoittamisella edullisempaan aikaan saadaan merkittävä hyöty energialaskussa. Kulutuksen ajoittamisella vaikutetaan myös sähkön riittävyyteen. Pohjoismainen sähköpörssi julkaisee tuntihinnat edellisenä päivänä seuraavan päivän tunneille, mikä mahdollistaa kulutuksen ajoittamisen. Lämmityksen hintaan perustuva ohjaus kannattaa hoitaa käyttäjäystävällisesti automaatiolla. Suomen tuntikohtaisia hintoja voi tarkastella esim. Fingridin tarjoamasta Tuntihinta-palvelusta.

Energiansäästövinkkejä taloyhtiöihin

Kerrostaloasukkaalle on yksinkertaisia tapoja säästää kaukolämpöä. Kun asukkaat säästävät, taloyhtiön energiankäyttö pienenee ja sitä kautta energialasku. Isommassa kuvassa kaukolämmön tuotantoon tarvitaan vähemmän polttoaineita ja sähköä.

Vaikuttava säästökeino on sopia taloyhtiössä lämmön pudottamisesta. Kaikki voivat säästää käyttämällä vähemmän lämmintä vettä. Lisäksi kannattaa tarkistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja tuulettaa nopeasti. Kun lähtee kotoa pois pidemmäksi ajaksi, kannattaa säätää patteritermostaatit pienemmälle. Joissakin kaukolämmitetyissä asunnoissa voi olla myös sähköisiä lattialämmityksiä vaikkapa märkätiloissa. Nämä kannattaa säätää niin, että ne ovat toiminnassa vain ennen ja jälkeen suihkun. Niillä on tarkoitus pitää tilat kuivina, mutta ei hoitaa lämmitystä. Mikäli huoneiston ikkunoissa on korvausilmaventtiilit, ne kannattaa laittaa kylmällä talviasentoon. 

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Sirpa Leino

Asiantuntija

Energiamarkkinat

Sirpa Leino

Asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 548 1128

Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta

Rauman Sampaanalanlahtea on täytetty varastokentäksi, jonka rakentamisessa on käytetty Rauman Biovoiman voimalaitoksessa syntynyttä tuhkaa. Kuva: Pohjolan Voima / Röni-kuva.

Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu

Rauman Sampaanalanlahden kenttäprojekti

Siirry takaisin sivun alkuun