Toimenpiteet luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi
Energian tuotannolla ja toiminnoilla on erityyppisiä luontovaikutuksia. Vaikutukset voidaan jakaa suoriin, välillisiin ja epäsuoriin vaikutuksiin sekä laitos- ja hankealueen ulkopuolisiin vaikutuksiin. Tiekartassa on esitetty energia-alan keskeisimpien tuotantomuotojen ja toimintojen merkittävämmät biodiversiteettivaikutukset sekä toimenpiteet luonnon monimuotoisuutta edistävistä konkreettisista toimista. Yritysten luontotyön lähtökohtana on biodiversiteettivaikutusten tunnistaminen koko arvoketjussa.
Tiekartassa on esitetty energia-alan keskeisimpien tuotantomuotojen, energiaverkkojen ja toimintojen rooli Suomen energiajärjestelmälle, merkittävimmät biodiversiteettivaikutukset sekä toimenpiteet niiden vähentämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Yritystoiminnan jalan- ja kädenjäljet luontoon
Suorat vaikutukset
- Suorat vaikutukset omalla laitos- tai hankealueella liittyvät maankäyttöön ja vesistöihin.
- Rakentamisen aiheuttamat muutokset vaikuttavat suoraan alueen biodiversiteettiin.
Välilliset vaikutukset
- Hankintaketjujen ja kumppaneiden toiminnan kautta tulevat vaikutukset voivat olla merkittäviä.
Laitos- tai hankealueen ulkopuolisten toimien vaikutukset
- Toimet, jotka eivät liity suoraan omaan toimintaan, kuten ekologinen kompensointi ja monimuotoisuushankkeet kumppaneiden kanssa.
Epäsuorat vaikutukset
- Ilmastonmuutos, luonnonvarojen ylikäyttö, ympäristön pilaantuminen ja vieraslajien leviäminen ovat luontokadon pääsyitä. Näihin vaikuttavat toimet vaikuttavat myös biodiversiteettiin.
Lue, eri energiatoimialojen luontovaikutuksista, ja miten toimialat pyrkivät edistämään biodiversiteettiä.
Luontotyö yrityksissä vauhtiin
Kehitä biodiversiteettiin liittyvää osaamista, kouluttaudu, hyödynnä verkostoja sekä asiantuntijoiden apua. Pohdi eri menetelmien soveltuvuutta, vaihtoehtoisia kehityspolkuja ja kerää tietoa.
Kaikilla yrityksillä on vaikutuksia biodiversiteettiin. Kartoita, missä ovat suurimmat vaikutukset ja riippuvuudet. Huomioi arvoketjut, toimitusketjut, asiakkaat, tuotteet jne. Tunnista myös toimintaan kohdistuvat riskit.
Määritä selkeät, mitattavat, aikasidonnaiset ja merkitykselliset tavoitteet. Määrittele mittarit, joiden avulla työn edistymistä on mahdollista arvioida.
Tartu ensin merkittävimpien negatiivisten vaikutusten minimointiin ja positiivisten vaikutusten maksimointiin. Laajenna toimintaa kokemuksen karttuessa ja mittaustapojen kehittyessä.
Tee biodiversiteettityöstä osa arvonluontia integroimalla se liiketoimintastrategiaan ja johtamisjärjestelmiin. Huolehdi, että biodiversiteettitoimet viedään käytännön toimintaan ja, että resurssit ja vastuut ovat kunnossa. Pohdi, mikä on biodiversiteetin hallinnan arvolupaus asiakkaille ja sidosryhmille ja, miten erotutte kilpailijoista.
Toteuta suunnitelmia. Kehitä työskentelymalleja, ratkaisuja, palveluita ja toimintakulttuuria. Hyödynnä ennallistamis- ja kompensaatiomahdollisuudet.
Seuraa toimenpiteiden toteutumista ja tuloksia. Tee työ näkyväksi: Kerro toimista ja niiden tuloksista sidosryhmille.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Ympäristösääntely ja ilmansuojelu, energiantuotannon sivutuotteet
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Vapaaehtois- ja yhteistyö, lahjoitukset ja koulutukset