Mitä olet etsimässä?

Lausunto metsätalouden määräaikaiseen kannustejärjestelmään liittyvistäsäädösmuutosehdotuksista

Energiateollisuus ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiassa, mutta ei voi yhtyä useisiin esitettyihin muutoksiin. Ymmärrämme julkisen talouden haasteet ja sopeuttamistarpeet, mutta esitetyt toimenpiteet ovat ristiriidassa Orpon hallitusohjelman tavoitteiden suhteen.

Hallitusohjelmassa hallitus lupaa ”vahvistaa metsien kasvua toimenpidepaketilla ja toimeenpanee Kansallisen metsästrategian. ” ja ”Metsälain valvontaa tehostetaan ja parannetaan metsän uudistumisvauhtia muun muassa metsän istutusta ja taimikon hoitoa lisäämällä. Otetaan käyttöön metsänhoitorästienhoito- ja lannoituskampanjat ja hiilirikkaiden kohteiden korvaus Metso-rahoituksen puitteissa.” Myös Kansallisessa metsästrategiassa listataan päinvastaisia toimia metsän kasvua edistävissä toimenpiteissä, joissa mm. ”Hoidetaan nuoret metsät laadukkaasti ajallaan ja poistetaan hoitorästit”.
Käsityksemme hyvästä kampanjasta metsänhoitorästien hoitoon on päinvastainen nyt esitettävästä. Nyt esitettävät muutokset eivät ainakaan seuraavin osin tue edellä mainittuja hallitusohjelman ja KMS:n tavoitteita:

  • Tuen saannin ehtojen tiukentaminen pienentämällä jäljelle jäävän puuston mittavaatimusta.
  • Nuoren metsän hoidon yhteydessä tehtävän energiapuun korjauksen tuen pienentäminen.
  • Mahdollisuus keskeyttää taimikon- ja nuoren metsän hoidon tuen myöntäminen kokonaan.

On myös esitetty yleisesti huolia siitä, millaista puuta energialaitoksissa käytetään sähkön- ja yhteiskunnan lämmön tuotannossa. Painotamme harvennuksista saatavan pienpuun tärkeyttä, kun halutaan energiaksi käytettävän mahdollisimman paljon mahdollisimman pieniläpimittaista puuta. Leikkauksien sijaan tarve olisi hallituksen lupaamalle metsänhoitorästien kampanjalle, jolla saataisiin metsien kasvun vauhdittamisen lisäksi korjattua pieniläpimittaista puuta uusiutuvan energian lähteeksi yhteiskunnalle.

Lataa MMM ET lausunto metsatalouden maaraaikaiseen kannustejarjestelmaan liittyvista saadosmuutosehdotuksista 20240812 (PDF)

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Karoliina Muukkonen

Asiantuntija

Energiantuotanto

Karoliina Muukkonen

Asiantuntija

Energiantuotanto

+358 50 331 4747

Siirry takaisin sivun alkuun