Mitä olet etsimässä?

Vesivoiman luontovaikutukset ja yhteiskunnalliset kokonaisvaikutukset sovitettava yhteen

Energiateollisuus ry on teettänyt Gaia consulting Oylla selvityksen vesivoiman luonto- ja yhteiskunnallisista kokonaisvaikutuksista. Selvityksen mukaan riittävä vesiympäristöjen suojelun taso voidaan saavuttaa, jos vesistöjen biodiversiteettiä tarkastellaan kokonaisuutena, joka huomioi sekä yhteiskunnan käyttöpaineet, että ekosysteemien säilymisen kannalta riittävän suojelun tason.

Energiateollisuus on teettänyt Gaia Consulting Oy:llä selvityksen vesivoiman vaikutuksista biodiversiteettiin. Vaikutukset ovat moninaisia. Padot aiheuttavat fyysisen esteen kalojen ja myös muiden eliöiden kululle. Padoilla säädellään virtaamaa, joka merkittävällä tavalla vaikuttaa veden määrään sekä padon ylä- että alapuolella. Ne vaikuttavat myös vedessä olevan aineksen kulkeutumiseen ja veden korkeuden vaihteluun sekä veden viipymään. Selvityksessä tunnistetut vesivoiman vaikutukset välittyvät eri mekanismien kautta koko vesistöön, muuttaen sen olosuhteita ja biodiversiteettiä koko virtavesijärjestelmässä.

Selvityksen teettämisen taustalla on se, että energia-ala on sitoutunut olemaan luontopositiivinen vuoteen 2035 mennessä, eli huolehtimaan siitä, että alan kokonaisvaikutukset luontoon ovat plussan puolella. Työn käynnistämiseksi Energiateollisuus ry julkaisi biodiversiteettitiekartan kesällä 2022, jossa energia-ala asettaa ensimmäistä kertaa luonnon monimuotoisuustavoitteensa.

Vaikka vesivoiman luontovaikutukset ovat merkittäviä, tuottaa vesivoima samalla paitsi uusiutuvaa energiaa, myös säätövoimaa vaihtelevan energiantuotannon tueksi. Sillä on tärkeä yhteiskunnallinen rooli vihreässä siirtymässä, ja energia-alan kokonaiskestävyyden saavuttamisessa.

”Vesivoiman yhteiskunnallinen merkitys on otettava huomioon biodiversiteettitavoitteita ja toimenpiteitä suunniteltaessa”, toteaa Energiateollisuuden vesivoima-asiantuntija Marja Rankila.

”Vesivoimaa on tuotettava vastuullisesti, mutta vastuullisuuden osa-alueita ovat myös säätövoiman tuotanto energiajärjestelmän tarpeisiin sekä muut säännöstelyyn liittyvät yhteiskunnalliset tarpeet, kuten tulvasuojelu.  Myös vesivoiman tuotantomahdollisuuksista on huolehdittava osana kokonaisuutta”, Rankila jatkaa.

Selvityksen mukaan riittävä vesiympäristöjen suojelun taso voidaan saavuttaa, jos vesistöjen biodiversiteettiä tarkastellaan kokonaisuutena, joka huomioi sekä yhteiskunnan käyttöpaineet, että ekosysteemien säilymisen kannalta riittävän suojelun tason. Selvityksen mukaan vesivoiman biodiversiteettivaikutuksia voidaan vähentää muun muassa virtaaman sääntelyyn liittyvillä toimilla, kuten ympäristö- ja houkutusvirtaamilla, säännöstelyjen kehittämisellä sekä virtavesien kunnostuksilla. Vaelluskalojen tilannetta voidaan kohentaa rakentamalla kalateitä ja ohitusuomia, erilaisilla ylisiirtoratkaisuilla sekä huolehtimalla alasvaellusrakenteista.

”Vesivoimayhtiöt ovat jo mukana työssä moninaisilla hankkeilla etenkin vaelluskalojen hyväksi, ja niitä halutaan tehdä lisää”, toteaa Rankila.

”Vesivoiman ilmasto- ja ympäristövaikutukset ovat hyvin moninaisia, ja tässä haetaan jatkuvasti parasta kompromissia eri tavoitteiden välillä.”

Jotta vesivoimatoimiala voisi asettaa luonnon monimuotoisuuden kannalta oleellisia ja toimialan vaikutusta kuvaavia tavoitteita biodiversiteetin edistämiseksi vesistöissä, tulee vesivoiman biodiversiteettivaikutusten merkittävyys pystyä arvioimaan luotettavalla ja vertailukelpoisella tavalla. Selvityksessä todetaan, että toistaiseksi yhtenäinen mittaristo hankekohtaisten vaikutusten seuraamiseen puuttuu.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Marja Rankila

Asiantuntija

Energiantuotanto

Marja Rankila

Asiantuntija

Energiantuotanto

+358 40 845 4373

Siirry takaisin sivun alkuun