Valtiontuen suuntaviivat
Vuoden 2021 lopussa komissio hyväksyi uudet valtiontukisäännöt ilmastolle, ympäristönsuojelulle ja energialle (Guidelines on State aid for Climate, Environmental protection and Energy, CEEAG).
Uusien sääntöjen on tarkoitus auttaa jäsenvaltioita tarjoamaan tarvittavaa tukea EU:n Green Dealin tavoitteiden saavuttamiseen. Säännöillä pyritään varmistamaan, että tuki suunnataan tehokkaasti sinne, missä se on tarpeen ilmaston- ja ympäristönsuojelun edistämiseksi, ei vääristä kilpailua tai markkinoiden eheyttä sekä rajoittuu niihin toimenpiteisiin, mitkä ovat tavoitteiden saavuttamiseksi tarpeen.
Valtiontuki uusien teknologioiden innovoinnille ja kehitykselle on tarpeellista. On tärkeä kehittää kaikkia mahdollisia teknologioita, joilla on mahdollista edesauttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista. Sen vuoksi on oleellista, ettei mitään ilmastoneutraalia teknologiaa lähtökohtaisesti suljeta valtiontukimekanismien ulkopuolelle.
Energiakriisin aikana tehtiin väliaikaisia muutoksia valtiontukiin
Venäjän hyökkäyssodan seurauksena syntynyt energiakriisi Euroopassa johti valtiontukisääntöjen tilapäisiin poikkeuksiin vuoden 2022 aikana. Tarkoituksena oli mahdollistaa energiahankkeiden nopea käynnistyminen tukimahdollisuuksia laajentamalla ja nopeuttamalla, kun energian saanti Venäjältä väheni rajusti. Myös maailmalla lisääntynyt kilpailu vähähiilisen energian teknologioista on lisännyt useissa Euroopan maissa haluja muuttaa valtiontukisääntöjä yhä sallivampaan suuntaan. Osa energiakriisin aikana käyttöönotetuista valtiontukisääntöjen väliaikaisista lievennyksistä on voimassa vuoden 2025 loppuun asti.
Hyvä tietää valtiontuista
Euroopan komissio valvoo EU:n jäsenvaltioiden myöntämiä valtiontukia. SEUT-sopimuksen 107 artiklan tarkoittamasta valtiontuesta on lähtökohtaisesti ilmoitettava ennakolta komissiolle, oli kyse sitten tukiohjelmista tai yksittäisistä tuista. Komissio tarkastelee tukien sopivuutta sisämarkkinoiden näkökulmasta, ja tukea voidaan myöntää vasta komission hyväksynnän jälkeen. Ilman komission hyväksyntää myönnetty tuki on laitonta valtiontukea ja se voidaan joutua perimään takaisin tuen saaneelta yritykseltä.
Valtiontukisääntöjä täydentää yleinen ryhmäpoikkeusasetus (General Block Exemption Regulation, GBER), joka määrittelee ehdot, joiden puitteissa jäsenvaltiot voivat toteuttaa valtiontukitoimenpiteitä niistä etukäteen komissiolle ilmoittamatta. Tukiohjelmasta tai tuesta tulee kuitenkin toimittaa yhteenveto komissiolle voimaantulon jälkeen.
Vähämerkityksellinen tuki (ns. de minimis -tuki) on katsottu määrältään niin pieneksi, että se ei vääristä kilpailua, joten siitä ei tarvitse tehdä ilmoitusta tai raportointia komissiolle.
Asiantuntijamme tällä aihealueella
Energiaverotus, tuet ja tukijärjestelmät, rahoitus, T&K&I
Työtä ilmastoneutraalin Suomen puolesta
Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu