Mitä olet etsimässä?

Siirtokapasiteetin laskenta uudistui

Suomen rajat ylittävien sähkölinjojen käytettävissä olevan kapasiteetin laskentatapa muuttui 29.10.2024. Laskennassa pitää aina ottaa huomioon sähköjärjestelmän tekniset siirtorajoitteet ja käyttövarmuus.

Verkkopylväitä taivasta vasten kuvattuina.

Eurooppalainen lainsäädäntö edellyttää, että kantaverkonhaltijat (Suomessa Fingrid, Ruotsissa Svenska kraftnät jne.) laskevat siirtokapasiteetin koordinoidusti.

Pohjoismaissa otettiin lokakuun lopulla käyttöön siirtoihin perustuva, eli flow based -menetelmä vuorokausimarkkinoilla, joilla muodostuu kuluttajille tuttu sähkön pörssihinta. Myöhemmin uudistus ulottuu myös päivänsisäisille markkinoille.

Flow based -menetelmä ottaa huomioon siirtoverkon tilan aiempaa menetelmää tarkemmin. Sitä kautta siirtojärjestelmän tuottaman kansantaloudellisen tehokkuuden odotetaan paranevan. Ennen käyttöönottoa kantaverkkoyhtiöt järjestivät rinnakkaisajon, jossa flow based -menetelmällä laskettiin siirtokapasiteetit päivittäin aiemman, nettosiirtokapasiteettiin (Net Transmission Capacity, NTC) perustuneen menetelmän rinnalla. Rinnakkaisajon tavoitteena oli lisätä ymmärrystä uudesta menetelmästä ja varmistaa menetelmän toimivuus.

Uuden laskentatavan myötä tapahtuu myös niin sanottuja epäintuitiivisia siirtoja, eli sähköä ajoittain siirtyy kalliimman hinnan alueelta vierekkäiselle edullisemman hinnan alueelle. Näin tapahtuu, jos tällaisen siirron avulla saavutetaan korkeampi markkinahyöty jossain muualla siirtoverkossa. Jatkossakin tavoitellaan kansantaloudellista hyötyä sillä, että sähkö siirtyy halvemmalta alueelta kalliimmalle, mutta markkinoita ja sähkön siirtymistä tarkastellaan laajemmin kuin pelkästään kahden vierekkäisen alueen välisinä siirtoina.

Rinnakkaisajoissa havaittiin, että tarjousalueiden väliset hintaerot pienenevät uuden menetelmän myötä ja markkinahyöty vuorokausimarkkinoilla on nykyistä suurempi. Nykytilanteeseen verrattuna odotetaan varsinkin Suomen ja Keski-Ruotsin välisen yhteyden (Fennoskan I ja II kaapelien kapasiteettia on jouduttu rajoittamaan Suomesta Ruotsiin päin) käytön lisääntyvän ja siten saavutetaan kansantaloudellista hyötyä pohjoismaisella kapasiteetinlaskenta-alueella.

Rinnakkaisajot aiheuttivat varsinkin Ruotsissa vilkasta keskustelua. Mikä tahansa tekninenkin muutos aiheuttaa helposti häviäjiä ja voittajia. Ruotsin hinta-alueilla rinnakkaisajojen tulokset viittasivat siihen, että sähköntuottajat hyötyvät muutoksesta ja sähkönkäyttäjät häviävät, kun kansantalouden tasolla kokonaistehokkuus nousi. Norjassa häviäjät ja voittajat olivat toisin päin. Suomessa muutokset olivat pienempiä.

Uuden kapasiteetinlaskentamenetelmän käyttöönottoon liittyy myös epäselvyyksiä. Esimerkiksi markkinatoimijoiden näkökulmasta markkinan ennustettavuus vaikeutuu ja monimutkaistuu.

Suomen ja Viron väliseen siirtoyhteyteen uudistus ei vielä ulottunut.

Asiaa on käsitelty mm. Fingrid-lehdessä. Energiateollisuus ry on esittänyt hanketta kohti kritiikkiä lausunnossaan helmikuussa.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Janne Kauppi

Asiantuntija

Energiamarkkinat

Janne Kauppi

Asiantuntija

Energiamarkkinat

+358 50 478 7415

Siirry takaisin sivun alkuun