Mitä olet etsimässä?

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet. Julkaisu K1/2021

Tässä julkaisussa K1/2021 määritellään vaatimukset rakennuksen kaukolämmityslaitteiden suunnittelulle, asennukselle ja laitteille. Muutoksena aiempaan on tilojen ja ilmanvaihdon lämmityksen mitoituksen perusteena oleva kaukolämmön tuloveden lämpötila, joka lasketaan lämpötilasta 115 celsiusastetta lämpötilaan 90 celsiusastetta. Lämmönjakokeskuksen mitoituslämpötilan pudottaminen mahdollistaa tulevaisuudessa kaukolämpöverkon toimintalämpötilojen laskemisen, jolloin koko energiajärjestelmän tehokkuus paranee monipuolistaen samalla lämmönhankinnan vaihtoehtoja. Uusilla matalammilla lämpötiloilla mitoitetut laitteet toimivat hyvin myös vielä käytössä olevilla, korkeammilla lämpötiloilla.

Julkaisun K1 muuttuneita määräyksiä ja ohjeita voi soveltaa välittömästi, mutta viimeistään 1.2.2022 jälkeen käynnistyvissä uusissa suunnittelukohteissa ja 1.5.2022 jälkeen
tapahtuvissa lämmönjakokeskusten toimituksissa.
 Vuoden 2020 määräysten mukaisia, ennen 1.9.2022 valmistettuja pientalojen lämmönjakokeskuksia voidaan kuitenkin ottaa käyttöön 31.12.2022 asti.

Myös edellisten määräysten (K1/2020) mukaisia lämmönjakokeskuksia voi toimittaa poikkeustapauksissa, joista sovitaan erikseen paikallisen lämmönmyyjän kanssa. Uusien määräysten käyttöönoton aikataululla ei ole tarkoituksenmukaista aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia uudis- tai korjausrakentamiselle suunnitelmien tai jo kilpailutettujen laitehankintojen päivittämistarpeen muodossa. Uusien määräysten käyttöönotosta kannattaa käyttää tapauskohtaista harkintaa, toisaalta uuden mitoituksen käyttöönottoa ei ole syytä lykätä.

Lataa Julkaisu_K1_2021_Rakennusten_kaukolammitys_Maaraykset_ja_ohjeet_(pdf) (PDF) Lataa JulkaisuK1_2020_Energiateollisuus_ry_(paiv._20201119) (PDF) Lataa Poistoilmalampopumppu_kaukolampotaloon_ohjeet_suunnittelijalle (PDF) Lataa Poistoilmalampopumppu_kaukolampotaloon_ohjeet_taloyhtiolle (PDF) Lataa Lammonjakokeskusten kytkennät (PDF)
Siirry takaisin sivun alkuun