Loimua Oy, OmaHäme, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
Ajankohta
2022-2024
Vastuullisuuden alue
Ympäristöllinen
Toimiala
Kaukolämpö
Hankkeen/toimen tyyppi
Fyysinen rakenne tai tekninen ratkaisu
Loimua tulee hoitamaan Assi-sairaalan jäähdytyksen Ahveniston energiakeskukselta kaukojäähdytysratkaisuna. Loimuan Ahveniston lämpökeskus muutetaan energiakeskukseksi. Rakentuva kaukojäähdytysverkko voi palvella tarvittaessa muitakin alueen jäähdytystarpeita.
Tehty sopimus on energiatehokas ratkaisu sairaalan lämmitykseen ja jäähdytykseen. Sairaalan jäähdytyksen tuottamaa hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpöverkon avulla sairaalan lämmityksessä. Tämä energiankierrätys tehostaa merkittävästi Assi-sairaalan energiatehokkuutta ja edistää omalta osaltaan koko kaupungin hiilineutraaliustavoitteita.
Tarjoamme asiakkaillemme monipuolisia palveluita, joiden avulla he pystyvät tehostamaan enerigankäyttöään. Näitä ovat seuraavat: 1) Valvomo-palvelussamme asiantuntijamme valvovat lämmitys- ja jäähdytyslaitteistoja jatkuvan etäyhteyden avulla ja ennakoinnin avulla varmistavat niiden tehokkaan toiminnan. 2) Loimuan Asiakasnet-palvelun avulla asiakkaamme voivat seurata energiankulutustaan ja sen kehittymistä. 3) Tarjoamme asiakkaillemme maksuttomat kaukolämpölaitteiston kuntotarkastukset, joiden avulla saa tietoa laitteiston kunnosta ja keinoista niiden energiankäytön tehostamiseen. 4) Tarjoamme asiakkaillemme ns. avaimet käteen -palveluna kaukolämpölaitteiston uusimista sekä rahoituksen tähän, jota asiakas lyhentää osana kaukolämpölaskuaan. Uusimalla käyttöikänsä päässä olevat laitteet asiakas säästää energiaa ja kustannuksia.
Toteutamme pari kertaa vuodessa ns. auttamisen iltapäivät yhteistyössä auttamisen sovelluksen Commun kanssa. Tempauksilla autamme paikallisia järjestöjä heidän tarvitsemissaan asioissa kuten keräyksiä ja siivoustalkoita sekä kesätapahtumia alueen lapsiperheille.
Loimua tavoittelee luontopositiivisuutta vähentämällä ensin toiminnasta aiheutuvia merkittävimpiä negatiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Vaikutusten vähentäminen koskee oman toimintamme lisäksi merkittävimmiksi todettuja toimittajia ja arvoketjuja eli toiminnan välillisiä vaikutuksia.
Hyödynnämme myös tunnistetut mahdollisuudet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja olemme mukana toteuttamassa monimuotoisuutta tukevia ennallistamis- ja suojelutoimia. Lisäksi Loimua tekee positiivisia luontovaikutuksia tukevia toimia yhdessä paikallisten sidosryhmien kanssa. Olemme määritelleet tavoitteemme toteutumisen kannalta merkittävimmät toimenpiteet ja määritelleet mittarit, joiden mukaan seuraamme tavoitteemme edistymistä:
Biodiversiteettiasiat nostetaan osaksi päätöksentekoa.
Kestävässä polttoainehankinnassa päivitämme hankintasopimuksemme lisäämällä niihin biodiversiteettivaatimuksia.
Seuraamme hankintaketjun toteuttamia toimia auditoimalla eri polttoainetoimittajien toimintaa vuosittain.
Ilmastonmuutoksen hillintään ja resurssitehokuutteen liittyvät toimet ovat mm. ei-polttoon perustuvien tuotantomuotojen lisääminen ja turpeesta luopuminen.
Loimua on tehnyt jo pitkään töitä ilmastopäästöjen laskemiseksi. Tällä hetkellä yritys pääsee jo n. 90 %:in uusiutuvien polttoaineiden osuuteen. Viime vuosien merkittävät investoinnit tuotantolaitoksiin ja uusiin biokattiloihin ovat edesauttaneet sitä, että Loimua on pystynyt vähentämään päästöjään 73 %:ia viiden viime vuoden aikana. Tavoitteena on vuonna 2030 olla täysin hiilineutraali. Tämän saavuttamiseksi on määritelty kunkin paikkakunnan osalta tällä hetkellä potentiaalisimmat ja toteuttamiskelpoisimmat vaihtoehdot. Loimuan pääkeinot 100 % hiilineutraaliuteen pääsemiseksi ovat seuraavat:
Uusiutuvien polttoaineiden käytön lisääminen. Turpeen käytöstä luovutaan tulevaisuudessa.
Vara- ja huipputuotannon lämpökeskusten öljy ja maakaasu korvataan biopohjaisilla ratkaisuilla tai sähkökattiloilla.
Hukkalämpöjen hyödyntämistä lisätään. Kartoitetaan jokaisella paikkakunnalla yhteistyömahdollisuudet niin teollisuuden kuin kiinteistöjen hukkalämpöjen osalta.
Lämpövarastoja hyödynnetään lämmön tuotannossa.
Tuotantoa ja verkostoa optimoidaan polttoaineen säästämiseksi sekä hyödynnetään kysyntäjouston ratkaisuja.
Otetaan käyttöön lämpöpumppuja ja muita kehittyviä ja uusia kaukolämmön tuotannon teknologioita.
Tehostetaan datan hyödyntämistä toiminnan optimoinnissa ja älykkäitä asiakasratkaisuja.
Nämä keinot on määritelty tällä hetkellä potentiaalisimmiksi nähtyjen vaihtoehtojen perusteella. Polun toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti, ja sitä päivitetään, jos toimintaympäristö tai käytettävissä olevat teknologiat muuttuvat. Kaukolämpöverkko on energiajärjestelmä, jossa voidaan hyödyntää useita lämmön tuotantotapoja, mm. hukkalämpöjä ja sähköön perustuvia ratkaisuja, kuten sähkökattiloita ja lämpöpumppuja.