Mitä olet etsimässä?

Suomalaisten asenteet ja aktiivisuus energia-asioissa

Suomalaisten asenteet ja aktiivisuus energia-asioissa Tekijä: e2 ajatuspaja 2016-2017 Tämä tutkimus tarjoaa laajan kuvan suomalaisten energia-asenteista.

Tutkimus vastaa seuraaviin kysymyksiin: Miten kiinnostuneita suomalaiset ovat energia-asioista? Kuinka pätevinä he pitävät itseään alan kysymyksissä? Mistä tietoa hankitaan? Kuinka suosittuja eri energiamuodot ovat ja millaisia ominaisuuksia niihin liitetään? Millaisen näkymän asenteet muodostavat tulevaisuuden energia- ja ilmastopolitiikalle? Kuluttaja-kansalaisten ajattelun ymmärtäminen on tarpeen paitsi alan liiketoiminnan myös pitkän tähtäimen päätöksenteon kannalta. Toimintaympäristön nykytilan hahmottaminen ja tulevan ennakointi antavat pohjan kestäville päätöksille yrityksissä, järjestöissä ja politiikassa. Energia-alan merkitys on ohittamaton kaikkialla. Ihminen tarvitsee vettä, ruokaa ja suojaa pysyäkseen hengissä. Energiaa tarvitaan kaikessa tekemisessä. Ilmastonmuutos nostaa entisestään alan merkitystä Suomessa ja globaalisti. 

Tutkimus osoittaa mm., että energia-asiat kiinnostavat suomalaisia, yleinen asennoituminen ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin on myönteistä ja ihmisillä on halukkuutta kokeilla uudenlaisia ratkaisuja. Tutkimus kuitenkin myös osoittaa, että yleisluontoiset tavoitteet ”hyvien asioiden” edistämisestä on helppo allekirjoittaa, mutta konkreettiset arkeen vaikuttavat asiat saavat ihmiset epäröimään. Tutkimuksen toteutuksesta on vastannut e2 ajatuspaja. Tutkijat VTT Ville Pitkänen ja VTT Jussi estinen ovat analysoineet aineiston ja kirjoittaneet raportin. Rahoittajana oli Ympäristöpooli. Tutkimus tehtiin internetpaneelikyselynä ja vastaajia oli yli 3000 15-79 vuotiasta suomalaista. Ympäristöpooli oli rahoittamassa hanketta.

Lataa Suomalaisten_asenteet_ja_aktiivisuus_energia-asioissa (PDF) Lataa Energia-asenteet_tiivistelma (PDF)

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Kati Takala

Valmiuspäällikkö, Sähköpooli

Energiantuotanto

Kati Takala

Valmiuspäällikkö, Sähköpooli

Energiantuotanto

+358 40 528 8432

Siirry takaisin sivun alkuun