Mitä olet etsimässä?

Energiateollisuuden selvitys: vesivoima on muun uusiutuvan sähköntuotannon edellytys

Energiateollisuuden (ET) teettämä selvitys Vesivoiman merkitys Suomen energiajärjestelmälle osoittaa, että vesivoiman merkitys säätövoimana ja energian varastointitapana korostuu, kun auringon ja tuulen osuus energiantuotannossa kasvaa. Selvityksen mukaan vesivoiman rooli järjestelmää tasapainottavana tuotantomuotona korostuu vielä nykyisestä säästä riippuvaisen tuotannon lisääntyessä ja sähköjärjestelmän muuttuessa.

Vesivoiman osuus on 20 % kotimaisesta sähköntuotannosta. Sen käytettävyys on varmaa ja tuotanto päästötöntä. Vesivoima on ainoa tuotanto- ja varastointimuoto, joka pystyy tarjoamaan joustoa kaikilla aikajänteillä sekunneista vuositasolle.

– Sähköjärjestelmän on reagoitava koko ajan kulutuksen ja tuotannon vaihteluihin sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä.  Vaihtelevien tuotantomuotojen lisääntyessä ja sähkön kulutuksen jatkaessa kasvuaan myös säätövoiman tarve lisääntyy, ET:n asiantuntija Tuomo Huttunen sanoo.

ET:n tilaamassa selvityksessä todetaan, että vesivoiman tuomaa eri aikajänteillä tapahtuvaa joustoa ei voida korvata muilla tekniikoilla kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.  Akkuvarastointi on kallista ja lisää päästöjä vesivoimaan verrattuna. Vesivoimatuotannon säädettävyyden mahdollisella rajoittamisella olisi kielteisiä vaikutuksia sähköjärjestelmän lisäksi myös tulvasuojelulle.

– Energiakeskustelussa asioiden mittasuhteet hämärtyvät helposti. Esimerkiksi Oulujoen yhden tunnin säätökapasiteetti on 400 megawattia. Sen korvaamiseen tarvittaisiin 400 000 lämminvesivaraajaa, joita koko Suomesta löytyy vain 100 000 enemmän, Huttunen sanoo.

Aurinko- ja tuulivoiman osuus nopeassa kasvussa

Viime vuonna sekä aurinko- että tuulivoiman tuotanto kasvoivat uuteen ennätykseen. Päästöttömänä tuotantomuotona vesivoima mahdollistaa osaltaan säästä riippuvan uusiutuvan energian merkittävän lisäämisen sähköjärjestelmässämme.

– Vesivoiman toimintaedellytyksistä on pidettävä erityistä huolta, kun yhteiskunta vastaa ilmastohaasteeseen lisäämällä sähkönkäyttöä ja esimerkiksi sähköautojen määrän lisääntyessä, Huttunen toteaa. 

Energiateollisuuden ÅF-Consult Oy:ltä tilaama selvitys Vesivoiman merkitys Suomen energiajärjestelmälle julkaistiin Helsingissä sidosryhmätilaisuudessa 7.2.2019.

Ympäristöpooli oli rahoittamassa hanketta.

Lataa Vesivoimaselvitys_loppuraportti 20190206 (PDF) Lataa Vesivoimaselvitys_esitys 20190207 (PDF)

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Marja Rankila

Asiantuntija

Energiantuotanto

Marja Rankila

Asiantuntija

Energiantuotanto

+358 40 845 4373

Siirry takaisin sivun alkuun