Mitä olet etsimässä?

Energiateollisuuden Leskelä: Kuka enää kaipaa venäläistä energiaa, kun Suomi on merkittävä sähkön viejä?

Toukokuussa aurinkovoiman tuotanto oli ennätystasolla, sähkön kulutus 8 % alempi viime vuoteen verrattuna, tuulivoimaa on tuotettu 12 kk sisällä ensimmäistä kertaa enemmän kuin vesivoimaa.

Toukokuun sähkötilastot osoittavat, että Suomi oli kuukausitasolla ensimmäistä kertaa sähkön nettoviejä sitten vuoden 2004, vain vuosi sen jälkeen, kun energiayhteistyö Venäjän kanssa katkesi. Sähköä vietiin 463 GWh. Vientiä olisi ollut enemmänkin, jos Ruotsin siirtokapasiteetti olisi riittänyt. Sähkö oli Suomessa halvempaa kuin missään muualla Euroopassa, Ruotsin ja Norjan pohjoisimpia hinta-alueita lukuun ottamatta.

Tuotantoa on tullut 15 % lisää edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Olkiluoto 3 on tuottanut sähköä maaliskuusta alkaen, tuulivoimaan investoitiin viime vuonna enemmän kuin vuositasolla koko energiasektoriin yhteensä aiemmin, ja vesivoiman tuotanto oli huipussaan kevättulvien takia. Teollisen kokoluokan aurinkovoimaa on alettu rakentaa erityisesti kuluvan vuoden aikana. Uusi tuotantoennätys 100 gigawattituntia syntyi toukokuussa. Tuulivoiman kasvu edelliseen toukokuuhun verrattuna oli 44 %, ydinvoiman vastaavasti 77 %.

”Siitä lähtien kun Olkiluoto 3 tuli verkkoon, olemme käytännössä olleet sähkön viejiä”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä

”Ja tämä on tasan vuosi sen jälkeen, kun sähköntuonti Venäjältä loppui. Samalla sähkö oli lähes ennätyshalpaa. Bye-bye, Venäjän energia, ketä enää kiinnostaa!”

Sähkön kulutus on edelleen merkittävästi alemmalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana. Sähkön kulutuksen lasku on merkittävää. Kulutus on nyt alimmillaan sitten 2000-luvun alun, käytyään lähes yhtä alhaisissa lukemissa finanssikriisin jälkitunnelmissa. Täsmällisiä syitä kulutuksen laskuun ei ole tiedossa. Laskua on niin teollisuuden kuin muussakin kulutuksessa. On ainakin mahdollista, että talven korkeat hinnat jättivät kulutustottumuksiin jälkensä.

Sähkön hetkellisen ylituotannon odotetaan tasoittuvan, kun teollisuuden ja liikenteen päästöjä aletaan vähentää lisäämällä sähkön käyttöä. Kehittyvä vetytalous vaatii myös suuret määrät sähköä energialähteekseen.

”Energiajärjestelmän kyky tuottaa enemmän sähköä kuin tällä hetkellä tarvitaan, on vain positiivinen asia”, Leskelä sanoo. 

”Kuluttajat saavat sähköä halvemmalla, samalla kun olemme yhä valmiimpia leikkaamaan muiden sektoreiden päästöjä sähkön käyttöä lisäämällä ja mahdollistamme samalla vedyn tuotantoon kohdistuvat investoinnit”, Leskelä jatkaa.

Asiantuntijamme tällä aihealueella

Siirry takaisin sivun alkuun