Mitä tapahtuu häiriön sattuessa?

Sähkön käyttäjän kannalta sähkönjakelun toimitusvarmuus on avainasemassa. Sähkökatkon myötä valot sammuvat, sähkölämmitys lakkaa toimimasta ja sähköllä toimivia kodinkoneita ei voi käyttää. Kaupungeissa pysähtyvät muun muassa metroliikenne, hissit, kauppojen kassat ja sähköovet.

Sähköverkkoyhtiöt valvovat jakeluverkkoaan ympäri vuorokauden. Siksi verkkoyhtiölle ei tarvitse Mita tapahtuu häiriöissävälttämättä soittaa heti katkoksen alussa ja kertoa, että sähköt ovat poikki. On vain odotettava, kunnes vika on korjattu ja sähköt palaavat. Sähköverkkoyhtiö ei kuitenkaan välttämättä saa automaattisesti tietoa jokaisesta yksittäisestä sähkökatkosta. Onkin hyvä varmistaa verkkoyhtiön nettisivuilta, tietääkö yhtiö verkossaan olevan sähkökatkoja.  Yksi hyvä vaihtoehto on myös ilmoittaa oma kännykkänumero verkkoyhtiön tekstiviestipalveluun. Tällöin verkkoyhtiö lähettää tekstiviestin aina niille asiakkaille, jotka ovat sähkökatkon piirissä. Jos sähköt ovat pois, mutta tekstiviestiä ei kuulu, kannattaa verkkoyhtiöön olla yhteydessä.

Jos sähkölinjat ovat vaurioituneet tai niiden päälle on kaatunut puu, siitä on hyvä ilmoittaa. Verkkoyhtiö tiedottaa katkoista ja niiden syistä tekstiviestien lisäksi nettisivuillaan ja radiossa sekä sosiaalisessa mediassa. Radiosta kerrotaan tilannetietoja ainakin, jos häiriö on laaja. Mikäli vika on asunnon tai talon omassa verkossa eikä korjaannu sulaketta vaihtamalla, tulee soittaa ammattiapua. Korjaustöitä ei saa tehdä omin päin.
Julkaisuja häiriöistä

Julkaisut

18.12.2008

Pahasti poikki - näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Tämä opas kertoo, miten sähkökatkot vaikuttaa arkeen. Se myös neuvoo, miten katkoihin voi varautua ennalta.