Työturvallisuus ja pidemmät työurat

Työhyvinvointi puhuttaa yhteiskunnassa juuri nyt kun tavoitteina ovat mm. työurien pidentäminen ja uusien sukupolvien motivoiminen muuttuvaan työelämään. Samalla eri elämänvaihessa olevien johtaminen on muodostunut työyhteisöissä entistä haasteellisemmaksi. 

Energiayhtiöissä on tehty pitkäjänteisesti työtä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tämä näkyy muun muassa henkilöstön koulutuspäiviin satsaamisessa, henkilöstön pitkinä työurina ja vähäisenä vaihtuvuutena. Monessa yrityksessä sovelletaan tilapäisten työjärjestelyjen käytäntöä, jolla madalletaan töihin paluun kynnystä sairaustapauksissa. Myös erilaiset liikutaedut ja normaalia työterveydenhuoltoa laajemmat terveyspalvelut ovat monissa yrityksissä jo vakiintunutta käytäntöä.

Jukalle (002)

Energia-alan yhteinen päämäärä onkin hyvä työ, joka on paitsi tuottavaa ja tuloksellista, myös ihmisen hyvinvointia tukevaa. Turvallinen työympäristö on tärkeä osa työhyvinvointia.

Energia-ala on turvallinen työnantaja 

Energiayhtiöt ja Energiateollisuus ry tekevät jatkuvaa työtä työturvallisuuden parantamiseksi. Jokainen tapaturma on liikaa. Alan yritysten käyttöön on kehitetty oma Nolla-tapaturmaa malli. Useat jäsenyhtiöt ovat lisäksi kansallisen nolla tapaturmaa –foorumin jäseniä. Vuosittain energiayrityksiä löytyy myös nolla tapaturmaa -foorumin palkittujen listoilta.

Energia-alalla monet työt vaativat erityistä työturvallisuusosaamista. Verkostoasentajat työskentelevät korkeiden jännitetasojen kanssa, tuulivoima-asentajat kiipeävät kymmenien metrien korkeuteen, kaukolämpöasentajat huoltavat putkistoja, joissa virtaa höyryävän kuuma vesi. Oman turvallisuushaasteensa tuo myös liikkuminen huoltokohteesta toiseen sekä maastotyöskentely.

Haastavista olosuhteista huolimatta energia-alan työtapaturmat ovat harvinaisia verrattuna moneen muuhun teollisuuden alaan. Tapaturmataajuus vuonna 2015 oli selvästi alle teollisuuden keskiarvon. Energia-alan yritykset ovatkin turvallisuusjohtamisen edelläkävijöitä. 


Lisätietoja

Kati Heininen
Heininen, Kati
Asiantuntija
Sähköpostiosoite: kati.heininen@energia.fi
Puhelin: +358 40 179 0107

Materiaalia työturvallisuudesta

Esitykset

20.01.2017

Kohden tapaturmatonta energiateollisuutta

Energiateollisuus ry:n turvallisuusmalli jäsenyrityksille

Esitykset

08.03.2011

0-tapaturmaa aineisto

Energiateollisuus ry:n turvallisuusmalli jäsenyrityksille