Materiaalipankki

Vuoden ilmastoteko 2016 julkistettu – voittaja Nivos Oy kierrättää datakeskuksen hukkalämmön kaukolämpöverkkoon

Julkaistu: 27.04.2016 Päivitetty: 27.04.2016

Energiateollisuuden kestävän kehityksen foorumi valitsi Vuoden ilmastoteoksi 2016 Nivos Oy:n hankkeen, jossa Venäjän suurimman hakukoneen Yandexin Mäntsälässä sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö kierrätetään Mäntsälän kaukolämpöverkkoon. Lämpö otetaan talteen konesalin ulospuhallusilmasta, jolla on jäähdytetty datasalin tietokoneita. Saatu lämpömäärä vastaa puolta Mäntsälän keskustan vuotuisesta kaukolämpötarpeesta, ja vähentää siten Mäntsälän keskustan kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia.

Nivos Oy on yhdessä kumppaniensa Yandexin ja Calefan kanssa kehittänyt toteutusmallin, joka on monistettavissa muihin datakeskuksiin ja lämpöä tuottaviin laitoksiin ympäri maailman. Toteutusmalli on myös herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Hanke on mittakaavassaan ainoa maailmassa.

Datakeskuksen yhteydessä toimivan lämmön talteenottolaitoksen teho on noin 4 megawattia, ja se tuottaa vuodessa 20 GWh kaukolämpöä. Energiamäärä vastaa tuhannen omakotitalon vuodessa käyttämää lämpöenergiaa. Hankkeen ansiosta Nivos Oy on voinut myös laskea kaukolämmön hintoja.

Vuoden ilmastoteon valitseva Kestävän kehityksen foorumi päätyi valitsemaan Nivos Oy:n, koska hanke on mittakaavassaan ainutlaatuinen tulevaisuuden ratkaisu, joka suoraan vähentää Mäntsälän kunnan päästöjä. Foorumi toivoo, että hanke rohkaisee yhä useamman datakeskuksen sijoittumista Suomeen, mikä olisi myös energiatehokkuuden kannalta järkevää. Hanke on foorumin mielestä päästöjen kannalta hyvä myös siksi, että lämmityksen päästöt ovat suurempi ongelma kuin sähkön, jolle puhtaita ratkaisuja löytyy helpommin.

Kilpailun yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys. Reilusta 1200 äänestä suurimman 36 prosentin äänisaaliin keräsi Tamperelainen pesuriperhe -hanke. Pesuriperhe käsittää kolme suurta savukaasupesuria, jotka Tampereen Sähkölaitos Oy rakennutti vuonna 2015.  Pesureilla otetaan lämpö talteen voimalaitosten savukaasuista ja samalla pestään savua puhtaammaksi. Pesurien ansiosta säästyy 260 GWh energiaa vuodessa ja yrityksen päästöt vähenevät pysyvästi jopa 100 000 hiilidioksiditonnin verran.

Vuoden ilmastoteko 2016 -kilpailuun otti osaa kaikkiaan 9 erityyppistä hanketta, jotka ovat nähtävillä osoitteessa www.vuodenilmastoteko.fi. Vuoden 2016 ilmastoteko julkistettiin Energiateollisuus ry:n ilmastoseminaarissa Helsingissä 27.4.2016. Kestävän kehityksen foorumin puheenjohtajan, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan luovuttaman palkinnon vastaanotti Nivos Oy:n toimitusjohtaja Esa Muukka.


Kuvassa vasemmalta yleisöäänestyksen voittaneen Tampereen Sähkölaitos Oy:n toimitusjohtaja Jussi Laitinen, Vuoden ilmastoteko
2016 -tunnustuksen voittaneen Nivos Oy:n toimitusjohtaja Esa Muukka sekä ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.


Kestävän kehityksen foorumi myönsi Vuoden ilmastoteko -tunnustuksen kuudennen kerran

Nyt kuudetta kertaa jaettu Vuoden ilmastoteko -tunnustus myönnetään vuosittain energia-alaan liittyvälle yritykselle tai yhteisölle, joka on toteuttanut ilmastonmuutosta hillitseviä investointeja tai kehittämishankkeita tai muutoin toiminnallaan hillinnyt ilmastonmuutosta.

Voittajan valitseva Energiateollisuuden Kestävän kehityksen foorumi on pysyvä asiantuntijaryhmä, joka käy keskustelua kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksen hillinnästä. Foorumin puheenjohtajana toimivan kansliapäällikkö Hannele Pokan ohella sen jäseniä ovat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, Sitran johtaja Mari Pantsar, Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitysjohtaja Olli Hietanen, Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio, muusikko Sipe Santapukki, MTV:n ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä sekä Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Nuorten kirjoituskilpailun voittajat palkittiin

Osana Vuoden ilmastoteko -ohjelmaa 7.-9. luokkalaisille nuorille järjestettiin kirjoituskilpailu aiheesta ”millainen on hyvä ilmastoteko”. Tänä vuonna kilpailussa oli myös oma sarja videotöille. Kilpailuun osallistui 79 oppilastyötä eri puolilta Suomea. Kilpailutöissä pohdittiin muun muassa omien kulutusvalintojen merkitystä ympäristön kannalta. Voittajina kirjoitussarjassa palkittiin Madleena Berg Mäntysalon koulusta (7-luokkalaisten sarja), Hanna Sinko ja Maria Virta Raumankarin koulusta (8-luokkalaisten sarja) ja Linnea Karsikas Albert Edelfeltin koulusta (9-luokkalaisten sarja). Videotyösarjassa osallistuneita töitä tuli vain Lumijoen peruskoulusta, josta palkittiin Mika Myllynen, Lassi Vanhala, Veeti Ollakka (7-luokkalaisten sarja), Venla Kämäräinen, Meeri Hirvasniemi ja Julia Mattila (8-luokkalaisten sarja) ja Paulus Nikola, Miska Mattila, Mikael Mattila ja Joona Kämäräinen (9-luokkalaisten sarja).


Kuvassa nuorten kirjoituskilpailun voittajat, vasemmalta Linnea Karsikas, Madleena Berg, Maria Virta ja Hanna Sinko.


Lisätietoja:

Nivos Oy: Toimitusjohtaja Esa Muukka, puh. 044 723 33 20, esa.muukka@nivos.fi
Tampereen Sähkölaitos Oy: Toimitusjohtaja Jussi Laitinen, puh. 050 542 83 62, jussi.laitinen@sahkolaitos.fi

Materiaalityyppi:
Tiedotteet