Materiaalipankki

Kiertotalous energia-alalla - Deloitte Oy 2018

Julkaistu: 30.01.2018 Päivitetty: 30.01.2018

Suomen energia-alalla on hyvät edellytykset luoda uutta liiketoimintaa kiertotalouden avulla

Suomi tavoittelee globaalia edelläkävijäasemaa kiertotaloudessa. Energia-alan rooli kestävän talousjärjestelmän luomisessa on merkittävä: paitsi että fossiilisten energialähteiden korvaaminen uusiutuvalla energialla johdattaa meidät vähähiiliseen energiajärjestelmään, energia-ala on avainasemassa myös muiden toimialojen kiertotalouden mahdollistamisessa. Minkä tahansa kierrätetyn raaka-aineen valmistaminen uudeksi tuotteeksi vaatii energiaa, samoin kuin liikkuminen paikasta toiseen.

Mitä energia-alan kiertotalous sitten tarkemmin ottaen on? Raportissa esitellään suomalaisia ja kansainvälisiä esimerkkejä energia-alan kiertotaloudesta sekä etsitään inspiraatiota muiden toimialojen kiertotalouden taktiikoista. Selvityksen rahoitti Ympäristöpooli.

Vertailemalla Suomen ja muiden maiden, sekä energia-alan ja muiden alojen innovaatioita, selvityksessä on päädytty siihen, että Suomen energia-alan liiketoimintapotentiaalia on erityisesti palveluliiketoiminnassa. Suomalaiset energiayhtiöt eivät missään määrin jää muiden maiden verrokkien peränpitäjäksi kiertotalousinnovaatioiden määrässä tai laadussa, mutta ulkomaalaisissa energiayrityksissä on lähdetty aktiivisemmin myymään palveluita esimerkiksi energiankäytön optimointiin. Suomessa sen sijaan näkyy energia-alan pitkäaikainen yhteistyö teollisuuden ja kuntien kanssa yhteistuotantovoimalaitosten muodossa.

Raporttia varten tehdyn kirjallisen selvityksen, haastatteluiden sekä joulukuussa 2017 pidetyn työpajan lopputulemana on tiivistetty neljä ohjetta, joiden avulla energiayritykset Suomessa voivat entistä voimakkaammin edistää kiertotaloutta ja samalla luoda itselleen uutta liiketoimintaa.

Katja Kurki-Suonio

Katja Kurki-Suonio
Asiantuntija
Energiantuotanto
twitter-icon @katja_k_s

Kati Takala

Kati Takala
Asiantuntija
Energiantuotanto
twitter-icon @katitakala

Materiaalityyppi:
Julkaisut
Kategoriat:
Energiateollisuus ry -> Tulevaisuus
Energiateollisuus ry -> Ympäristöpooli
Energia- ja ilmastopolitiikka -> EU:n energiapolitiikka
Energia- ja ilmastopolitiikka -> Energiatehokkuus
Energia- ja ilmastopolitiikka -> Uusiutuva energia
Kaukolämpö ja -jäähdytys -> Asiakkuus